Hlavní obsah

Zachránil kamarádovi život. Přesto se stal terčem nenávisti

Záhady Josefa Klímy z 28. 5. 2020: Zachránil kamarádovi život. Přesto se stal terčem nenávisti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Neštěstí potkalo mladíka, který se s dalšími hráči airsoftu pohyboval v ruině opuštěné továrny. Jediný, kdo mu po jeho pádu z velké výšky dokázal pomoci, byl spoluhráč s lehkou mentální retardací.

Článek

„Tady měl nohy a tady v tom místě měl hlavu. Oni ho kluci trošku přenesli, protože místo dopadu bylo tady. Takže oni s ním kousek hnuli. Zastavil jsem je, aby s ním nehejbali,“ popisuje svou nedávnou zkušenost dvaadvacetiletý Daniel Penkala ze Sušice.

Tak jako každý týden se zhruba před měsícem vydal s partou dvanácti kamarádů do opuštěné továrny právě v Sušici, která je oblíbeným místem pro hráče airsoftu. Nikdo z nich v tu chvíli netušil, že se za pár minut tato hra změní v boj o přežití.

Bylo kolem páté hodiny odpoledne, kdy si tito hráči dávali pauzu mezi hrou. Někdo svačil, někdo kontroloval výzbroj. Všechny ale ze společného hovoru vytrhla rána a následný křik s voláním o pomoc. Jeden z jejich kamarádů se zřítil ze zhruba pětimetrové střechy jedné z budov opuštěné továrny.

Zmatek, křik, hysterie. To vše propuklo ve chvíli, kdy se všichni seběhli na místo neštěstí. Jediný Daniel jakoby se okolním zmatkem strhnout nenechal. S naprostým klidem a s jasnými pokyny směrem k ostatním zahájil resuscitaci kamaráda. V tu chvíli si možná ani sám neuvědomoval, že skutečně právě na něm bude záviset, jestli mladík přežije do příjezdu záchranářů.

„Celou dobu jsem mu říkal, že pomoc už jede, že všechno bude dobré, aby nezavíral oči. Aby hlavně nezavíral oči. Měl jsem strach. Ale zároveň jsem věděl, že to musím udělat. Že je to moje povinnost,“ pokračuje ve svém vyprávění Daniel, kterému jeho kamarád pod rukama přestával dýchat.

Daniel je handicapovaný. Trpí lehčí formou mentální retardace. A i když byl fakticky ze všech zúčastněných nejstarší, mentálně byl vlastně nejmladší. „Vždyť ten kluk si neuměl před čtyřmi roky ani pořádně zavázat boty. Když se oblékal, tak mu to trvalo strašně dlouho,“ popisuje stav svého bratra Soňa Szwajnochová. „Přijde mi neuvěřitelné, že tady vlastně máme kluka, který má naštěstí lehkou mentální retardaci, umí číst, umí psát, pomalu se nepostará o sebe, ale umí perfektně udělat první pomoc.“

Těžce zraněný mladík tragédii přežil, záchranáři ho vrtulníkem transportovali do plzeňské nemocnice. Daniel ho při životě udržel. Dnes je na tom už podstatně lépe, pomalu se zotavuje.

Bohužel se bezprostředně po této události odehrálo něco, co dost možná mohlo skončit daleko větší tragédií. Virtuální prostor na sociálních sítích se totiž zaplnil hanlivými komentáři právě k osobě samotného Daniela. Slova jako „zmetek“, či rady, ať skončí zavřený někde v ústavu, byly veřejně k přečtení. A právě Danův handicap dal rodině důvod se o něj začít bát. Daniel totiž zničehonic zmizel.

Jak mohou být nebezpečné sociální sítě a jak probíhala nakonec záchrana samotného zachránce, se dozvíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované