Hlavní obsah

Zachránil stovky lidí a inspiroval film Hotel Rwanda. Teď ho zatkli

Foto: Profimedia.cz

Paul Rusesabagina.

Reklama

Během rwandské genocidy jako manažer hotelu poskytl přístřeší a zachránil více než 1 200 lidí. Nyní je sám obviněn rwandskou vládou z terorismu. Místní policie zatkla muže, jehož příběh inspiroval k natočení filmu Hotel Rwanda.

Článek

Když ve Rwandě v roce 1994 vypukla stodenní genocida, během které bylo pobito na 800 000 etnických Tutsiů a umírněných Hutuů, spravoval Paul Rusesabagina luxusní hotel, který díky němu posloužil i jako úkryt pro více než 1 200 lidí a zachránil jim tak život.

Rwandský vyšetřovací úřad v pondělí oznámil, že na tehdejšího manažera hotelu, jehož životní příběh inspiroval natočení hollywoodského snímku Hotel Rwanda, byl vydán mezinárodní zatykač obviňující ho z terorismu. Konkrétně ze „založení, vedení a sponzorování násilných, ozbrojených a extremistických teroristických skupin“.

Belgie, kde 66letý Rusesabagina dlouhodobě žil, sdělila CNN, že byl zatčen mimo její území. O jeho zadržení „prostřednictvím mezinárodní spolupráce“ se belgické úřady dozvěděly až po oznámení rwandskými soudními orgány. Které země na zadržení Paula Rusesabaginy spolupracovaly, už kancelář pro vyšetřování na svém Twitteru nesdělila.

Podle mluvčí Rusesabaginaovy nadace naposledy mluvil se svou ženou minulý čtvrtek z Dubaje. Dále bylo jeho místo pobytu neznámé do doby, než se v pondělí objevil ve Rwandě. „Věříme, že byl unesen a odvezen do Rwandy,“ uvedla mluvčí Kitty Kurthová ve svém prohlášení. „Pravidelně kritizuje porušování lidských práv ve Rwandě a rwandská vláda pravidelně obviňuje všechny kritiky, aby se je pokusila umlčet.“

Rusesabaginu přivedli na tiskovou konferenci na velitelství rwandského úřadu policisté v poutech. Rusesabagina měl tvář zakrytou rouškou a nepromluvil. V minulosti však uváděl, že je ve Rwandě obětí pomluv.

„Rusesabagina je podezřelý z toho, že je zakladatelem, vůdcem, sponzorem nebo členem násilné ozbrojené teroristické skupiny (…), která operuje z různých míst v regionu a v zahraničí,“ uvedl mluvčí úřadu, podle kterého Rusesabagina čelí několika obviněním včetně těch z „terorismu, finanční podpory terorismu (…), žhářství, únosu a vraždy“.

Obviněný je ústřední postavou filmu Hotel Rwanda o genocidě ve Rwandě, kde bylo od 6. dubna 1994 během sta dnů pobito na 800 000 etnických Tutsiů a umírněných Hutuů. Film, který měl premiéru deset let po masakrech, pojednává o skutečné události, kdy Rusesabagina jako manažer luxusního hotelu využil kontaktů s elitními Hutuy a poskytl přístřeší bezbranným uprchlíkům. Zachránil jich 1 268. Ve snímku ho ztvárnil americký herec Don Cheadle.

Rusesabagina je dlouhodobým kritikem rwandského prezidenta Paula Kagameho. Po skončení konfliktu se odstěhoval do zahraničí a získal si mezinárodní uznání. V roce 2005 byl v USA oceněn tamním nejvyšším možným civilním vyznamenáním, Prezidentskou medailí svobody.

V podezření není poprvé

Ve Rwandě však vzbudil pozdvižení svými varováními o hrozbě další genocidy, tentokrát ze strany Tutsiů vůči Hutuům. Za tyto výroky ho kritizovali přeživší genocidy i prezident Kagame, podle kterého Rusesabagina tragédii zneužívá ke komerčnímu prospěchu.

V podezření z financování teroristických skupin upadl Rusesabagina už v roce 2010, tehdy proti němu ale nebyla vznesena žádná obvinění. Podle rwandských úřadů hrál roli v řadě údajných útoků povstaleckého hnutí Národní osvobozenecké síly (FNL) na hranicích Rwandy a Burundi v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Doporučované