Hlavní obsah

Záchranka podává ústavní stížnost kvůli domácímu porodu. Rodičce vadí rozhodnutí o převozu do nemocnice

Záchranná služba Jihomoravského kraje se hodlá bránit až u Ústavního soudu.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Záchranná služba Jihomoravského kraje podává stížnost k Ústavnímu soudu kvůli domácímu porodu. Jde o výrazný posun ve sporu mezi matkou dítěte a lékaři, který se táhne už od roku 2010 a který pravidelně vyostřuje debatu o domácích porodech.

Článek

Záchranka z Brna se nechce smířit s tím, že soudy přiznaly matce omluvu a odškodnění ve výši 100 tisíc korun. Definitivně to letos v srpnu rozhodl Nejvyšší soud. Záchranáři si za svým postupem stojí.

Celý spor začal tím, že přivolaný lékař po úspěšném domácím porodu rozhodl za účasti policie o okamžitém převozu narozeného dítěte do porodnice na kontrolu. Rozhodl tak proti vůli matky, která chtěla s novorozencem odjet do nemocnice až ráno, tedy několik hodin po porodu.

„Případ ukázal, že za dítě mají odpovědnost primárně rodiče. Oni posuzují, co je nejlepší pro jejich dítě. Lékař nastupuje jenom v případě, že je nějaká konkrétní patologie, která je natolik bezprostřední a život ohrožující, že ten lékař může rozhodnout místo rodičů. A to se tady nestalo,” říká právnička rodičky Zuzana Candigliota, která se tématem domácích porodů dlouhodobě zabývá.

Záchranná služba Jihomoravského kraje ovšem vidí situaci opačně a hodlá se bránit až u Ústavního soudu. Za rozhodnutím lékaře si i nadále stojí. „Zdravotník je ten, který je jako jediný schopen objektivně posoudit zdravotní stav na místě události a je také jediným, kdo může a také musí rozhodnout o způsobu další léčby. Tak tomu bylo i v tomto konkrétním případě,” sdělila mluvčí záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Spor mezi matkou dítěte a lékaři vyostřuje debatu o domácích porodech. Bývalá porodní asistentka Ivana Königsmarková, která se stala zřejmě nejznámější propagátorkou domácích porodů v Česku, má za to, že porod v domácím prostředí není pro každou ženu. „Limitujícím faktorem by mělo být hodnocení rizika. Doma by měla rodit pouze žena zdravá, u které se těhotenství dobře vyvíjí a kde nejsou žádné známky toho, že by mohlo dojít ke komplikacím,” uvedla.

Podle Königsmarkové nemá záchranná služba šanci na úspěch. V zahraničí by nicméně k podobnému sporu ani nedošlo. Zdravotní péče v domácím prostředí je v jiných státech běžnou součástí nabídky a bývá proplácená ze zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Doporučované