Hlavní obsah

Záchranná loď s 300 uprchlíky přistála po týdnu na moři ve španělském přístavu

Do Španělska připlulo přes 300 uprchlíků.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Déle než týden plulo 300 migrantů do španělského přístavu Algeciras. Ke břehu přistáli v pátek. Od libyjských břehů je zachránila loď od neziskové organizace Proaktiva Open Arms. Původně měla namířeno na Maltu, ta jí ale odmítla přístup.

Článek

Záchranná loď s více než 300 migranty na palubě v pátek připlula ke španělským břehům. Zakotvila v přístavu Algeciras. Ten se nachází na jihu Španělska, konkrétně v Andalusii. Plavidlo, které provozuje nezisková organizace Proactiva Open Arms, absolvovalo více než týden dlouhou cestu přes západ Středozemního moře.

Proactiva Open Arms zachránila uprchlíky z moře minulý týden poblíž Libye. Původně loď chtěla plout na Maltu. Ta jí ale odepřela přístup k zakotvení a ostatní státy jako například Itálie odmítly uprchlíkům pomoci.

Nejedná se o první případ, kdy Španělsko otevřelo přístavy záchranné lodi. V červnu plavidlo patřící organizaci SOS Mediterranee Sea a Doktorům bez hranic přivezlo do Španělska přes 600 migrantů poté, co jej Itálie a Malta odmítly vpustit do přístavu.

Podle agentury OSN pro uprchlíky již více 2200 migrantů zemřelo, když se tento rok pokoušeli dostat přes Středozemní moře. V těchto případech je většinou převážely lodě pašeráků.

Reklama

Související témata:

Doporučované