Hlavní obsah

Záchranná služba létala vojenským vrtulníkem. Novou pomoc brala veřejnost jako aprílový vtip

Letecká záchranná služba funguje už 32 let. Na začátky vzpomíná v pořadu Ráno na gauči František Ždichynec, jeden ze zakladatelů.Video: Lucie Šmídová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dostat se co nejrychleji k případu a zkrátit cestu za zraněným člověkem, tedy zvýšit jeho šanci na přežití. To je hlavní úkol záchranné letecké služby už 32 let. Přesně před tolika lety totiž odstartoval první vrtulník s vycvičenou posádkou.

Článek

„Jako první se používaly vojenské vrtulníky Mi-2, které se musely přestavět na zdravotnickou verzi a vybavit přístrojově. Vše proběhlo naprosto hladce, ale tím, že pomoc začala fungovat 1. dubna, tedy na apríla, tak tomu nikdo nevěřil,“ vzpomíná František Ždichynec, jeden ze zakladatelů letecké záchranné služby a bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

První základna v Česku byla na pražské Ruzyni a létalo se maximálně do vzdálenosti sedmdesáti kilometrů. „Muselo se to vyplatit časově, abychom byli rychlejší než sanitka,“ říká František Ždichynec. Vrtulník dokonce přistával i přímo ve městě. V těchto případech se pro jeho přistání vyklízely pražské křižovatky.

Rozvoj letecké záchranné služby na sebe nenechal dlouho čekat a byl veliký.

„Ta změna je viditelná už na první pohled. Dnes létají úplně jiné vrtulníky, modernější, bezpečnější, rychlejší,“ říká lékař letecké výjezdové skupiny Ondřej Franěk. Změna se odehrála i v organizaci. „Dnes ve velké míře převažují zásahy přímo u pacienta na základě vyhotovení výzvy, tak aby pomoc byla skutečně co nejrychlejší,“ dodává Ondřej Franěk.

Další změnou je, že záchranáři dopraví letecky zraněné či nemocné na vhodné vzdálené specializované pracoviště.

K jakému prvnímu případu vzlétal vrtulník a co vše se ještě za 32 let fungování letecké záchranné služby změnilo? Nejen to se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované