Hlavní obsah

Záchranný kruh pro osm tisíc Britů v Česku. Ještě dva roky mají mít práva jako před brexitem

Vláda projednala návrh řešení vlivu brexitu na Čechy.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda schválila návrh nouzového plánu pro variantu divokého brexitu. Britští občané mají mít možnost dál v Česku pracovat a žít i se svými blízkými. O privilegované postavení však do dvou let přijdou.

Článek

Budoucnost osmi tisíc Britů, kteří dlouhodobě žijí v Česku, dnes měla v rukou vláda. Kabinet schválil návrh zákona, který stanoví práva obyvatel ostrovního království v případě takzvaného divokého brexitu. Tedy situace, že se Velká Británie na budoucím vzájemném fungování s Evropskou unií nedohodne. Vláda bude usilovat o to, aby Sněmovna návrh schválila už v prvním čtení. ČTK to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Základem dohody, kterou dnes ministři schválili a ještě v lednu o ní budou rozhodovat poslanci, je zajistit Britům usazeným v Česku stejná práva, ke kterým se již zavázalo Spojené království pro občany EU.

„Pokud bychom daný zákon nepřijali, ohrozili bychom tím i přibližně 40 tisíc českých občanů, kteří žijí v Británii. To rozhodně nechceme,“ uvedl Hamáček. Kdyby totiž podle něj Česká republika negarantovala práva britských občanů, hrozilo by zpřísnění podmínek pro české občany ve Spojeném království. Zdůraznil, že všechna navržená opatření jsou podmíněná reciprocitou z britské strany.

Britská vláda totiž nabídla všem občanům EU pobývajícím ke dni brexitu ve Spojeném království možnost zůstat a pracovat až do konce roku 2020. (V případě organizovaného brexitu podle vzájemné dohody však Británie garantuje občanům zbylých států EU, kteří budou žít ve Spojeném království nepřetržitě pět let a zajistí si „status usedlíka“, právo zůstat na dobu neurčitou.)

K obdobnému kroku se nyní chtějí zavázat i Češi. „Česká republika má zájem o takové nastavení vzájemných vztahů, které se bude co nejvíce blížit současné podobě režimu volného pohybu osob,“ píše se v důvodové zprávě k zákonu.

Pragmatismus, ke kterému zbylé členské země vyzývá i Evropská komise, je totiž více než na místě nejen v českých podmínkách. Na území ostrovního království za kanálem La Manche žije na tři a čtvrt milionu občanů ostatních členských zemí (z nich téměř čtyřicet tisíc Čechů). Zbylých sedmadvacet zemí EU pak dlouhodobě hostí na milion Britů. A obě strany stojí o to, aby jejich lidé mohli alespoň nějaký čas dál žít a pracovat bez nových omezení.

Žij, pracuj a léči se

Klíčová zásada návrhu zákona o vzájemných vztazích mezi Českem a Británií po „divokém“ brexitu je právo zůstat a pracovat bez nutnosti opatřit si dodatečně pracovní povolení. To Česko jinak automaticky žádá po cizincích ze třetích zemí. Výsadu ocení nejen pět tisíc Britů, kteří v tuzemsku dlouhodobě pracují, ale i jejich zaměstnavatelé.

Britští rodiče v Česku neztratí brexitem ani nárok na rodičovský příspěvek, pokud ho začali čerpat ještě před datem odchodu Británie z Unie.

V lékařské profesi budou bez omezení moci pokračovat i doktoři, kteří své vzdělání získali na některé z britských lékařských fakult. Až do konce roku 2020 jim Česko uzná diplom i bez povinnosti složit aprobační zkoušku a test z češtiny. Obdobnou výhodu budou mít dočasně vedle lékařů i další zdravotníci.

Snazší cestu na tuzemský trh mají zatím mít i léky vyrobené na britských ostrovech, po dobu platnosti zákona nebudou muset procházet žádnými dalšími zkouškami a atesty.

Dodatečné byrokracie se nemusí obávat ani snoubenci, kteří na matrice do brexitového termínu oznámí záměr vdát se, popřípadě vstoupit do registrovaného partnerství. Vyhnou se totiž nutnosti prokázat dodatečně, že v Česku pobývají legálně.

Dočasná z nouze ctnost

Dvanáctistránkový návrh zákona upravuje pouze nejzákladnější oblasti života Britů v Česku. „Jakékoliv nouzové řešení pro případ neřízeného brexitu nebude schopné a nemůže odstranit veškeré dopady scénáře brexitu bez dohody a nenahradí podmínky přechodného období, které bylo definováno v dohodě o vystoupení,” připouští i důvodová zpráva.

Privilegované postavení navíc nezůstane Britům v Česku navěky. Týkat se navíc bude jen těch, kteří u nás začali žít ještě před termínem britského vystoupení z Unie, tedy 29. březnem letošního roku. Na všechny Brity, kteří do Česka přijdou po tomto datu, se výsady vztahovat již nebudou.

Ze „zvláštního zacházení“ se pak, stejně jako Češi v Británii, budou moci Britové u nás těšit jen do konce roku 2020. Pokud se do té doby ostrovní království nedohodne se zbytkem Unie na nových pravidlech, stanou se z Britů na území evropského společenství občané třetích zemí 1. ledna 2021.

Naděje pro rozchod v míru

Výše popsanými pravidly se Britové v Česku budou řídit pouze v případě, že se nepodaří britské premiérce Therese Mayové získat u zákonodárců své země dostatek hlasů pro oficiální brexitovou dohodu mezi Spojeným královstvím a EU.

Takový scénář se přitom zdá být stále reálnější. Pár dní před plánovaným lednovým hlasováním britského parlamentu totiž premiérka Mayová stále nemá pro smlouvu, kterou s EU dojednala, zajištěnou potřebnou většinu. Původní datum projednávání „rozvodové smlouvy“ přitom na poslední chvíli odložila právě z obavy, že by klíčový dokument poslanci shodili ze stolu.

Evropská komise přitom do Londýna jasně vzkázala, že pokud se tak skutečně stane, o žádné variantě B ochotná vyjednávat není. Nejen Češi proto chtějí mít v šuplíku alespoň nějaký scénář. Bez něj by se z občanů Británie žijících na evropském kontinentu stali o půlnoci 29. března cizinci třetích zemí s výrazně menšími právy a výrazně přísnějšími povinnostmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované