Hlavní obsah

Mají pokrýt inflaci. Vláda začala prodávat nové Dluhopisy republiky

Foto: Profimedia.cz

Vláda Andreje Babiše vydává novou emisi dluhopisů republiky.

Reklama

Zájem o tzv. Dluhopisy Republiky láme rekordy. Stát nabízí lidem dva druhy dluhopisů, z nichž jeden má garantovat pokrytí inflace. Vláda tak vypsala další, už třinácté, upisovací kolo.

Článek

Potřinácté začalo Ministerstvo financí nabízet státní dluhopisy i běžným občanům. V minulém kole si objednali Češi dluhopisy za 5,6 miliard korun, což je nejlepší výsledek v historii.

Dluhopisy republiky mohou lidé upisovat až do Vánoc (přesně je to do 23. prosince). Ministryně Alena Schillerová nabízí investorům dva typy dluhopisů.

Atraktivnější je v současné době rychle rostoucích cen dluhopis protiinflační, který slibuje pokrýt zdražování. Kdyby současná míra inflace 4,1 procenta trvala celých šest let, kdy investoři budou dluhopisy držet, pak by výnos z investice 100 tisíc korun činil 27 tisíc korun.

Úroková sazba protiinflačního dluhopisu je navázána na index spotřebitelských cen uveřejňovaný Českým statistickým úřadem a výnos dluhopisu tak zcela pokrývá inflační tlaky. Dluhopis je navíc chráněných proti poklesu cenové hladiny, protože úrok může klesnout minimálně na nula procent.

Druhý, tzv. reinvestiční dluhopis, má předem pevně nastavené výnosy, které každým rokem stoupají. Průměrný výnos tohoto dluhopisu je srovnatelný s výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu a byl stanoven ve výši 1,80 procenta. Kalkulačka celkových výnosů pro oba typy dluhopisů ministerstvo připravilo zde.

Rekordní výsledek právě skončeného dvanáctého úpisu dluhopisu republiky potvrzuje dlouhodobě vysoký zájem Čechů o státní dluhopisy.
Alena Schillerová, ministryně financí (za ANO)

O minulé úpisy dluhopisů republiky byl poměrně velký zájem.Rekordní výsledek právě skončeného dvanáctého úpisu dluhopisu republiky potvrzuje dlouhodobě vysoký zájem Čechů o státní dluhopisy, které nabízí bezpečné zhodnocení úspor a také atraktivnější výnos díky zrušené 15procentní dani z příjmů,“ uvedla ministryně Schillerová.

Vánoční dárek

Nicméně podle údajů ministerstva financí jde pořád jen o velmi malou část celkového dluhu České republiky – zhruba 1,3 procenta. Státní dluh ke konci prvního pololetí letošního roku dosáhl úrovně 2 416 miliard korun, tedy 2,4 bilionu korun, což činilo zhruba 40 procent HDP.

Zatímco Dluhopisy Republiky je možné kupovat do Vánoc, vydání obou emisí je stanoveno na 3. ledna 2022. Dluhopisy jsou splatné v době do šesti let a je možné v předem stanovených termínech požádat o jejich předčasné splacení jedenkrát ročně.

Dluhopisy je možná upsat prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, případně rovněž na vybraných pobočkách České spořitelny a Československé obchodní banky.

Dluhopisy republiky

Jaká je minimální hodnota investice?

Minimální hodnota je stanovena příslušnými emisními podmínkami na 1 000 Kč.

Jak za dluhopisy zaplatit?

Cenu aktuálně upisovaných Dluhopisů Republiky je možné uhradit kdykoliv během upisovacího období. Peněžní prostředky musí být připsány na účtu ke stanovenému dni.

Úhrada peněžních prostředků se provádí v závislosti na způsobu podání žádosti o úpis. V případě elektronického přístupu ke správě majetkového účtu na platební účet Ministerstva financí, v případě sjednání na pobočce na platební účet České spořitelny nebo ČSOB.

Podléhá dluhopis zdanění?

Výnosy emisí Dluhopisu Republiky jsou osvobozeny od daně z příjmů. Podle přechodných ustanovení se osvobození od daně vztahuje na dluhopisy s datem emise ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, tj. od 1. ledna 2021.

Je možné požádat o předčasné splacení?

Ano, žádost o předčasné splacení vámi držených dluhopisů můžete zdarma podat u kteréhokoli z distributorů nebo prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, a to k předem stanoveným datům.

Minimální počet dluhopisů pro požadavek na předčasné splacení k jednomu datu předčasného splacení je 1000 kusů. V případě, že počet kusů dluhopisů vlastníka je menší než 1000, může vlastník dluhopisů žádat o předčasné splacení v počtu kusů menším než 1000, pokud požádá o splacení všech kusů jím vlastněných dluhopisů dané emise evidovaných na jeho majetkovém účtu. Do 500 000 kusů včetně není požadavek na předčasné splacení omezen. Z počtu kusů nad 500 000 kusů může být předčasně splaceno k jednomu dni nejvýše 50 % kusů.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Reklama

Doporučované