Hlavní obsah

Zachraňuje zubožené kočky ve své kočičí kavárně. Málem zkrachovala

Záhady Josefa Klímy: Zachraňovala zubožené kočky ve své kočičí kavárně. Málem zkrachovala.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letos v únoru jsme odvysílali reportáž o kočičí kavárně, která už pár let funguje v Kroměříži. Její majitelka Katka Váchová se ze všech svých sil snaží právě zde poskytnout domov a záchranu čtyřnohým miláčkům.

Článek

Takřka z ulice sbírá se svými stejně nadšenými kolegyněmi kočky, které byly mnohdy krutě týrané. A právě jim se snaží dát všemožnou veterinární péči, lásku a domov. Takto vzpomíná na některé z případů, které ji za dobu její bohulibé činnosti potkaly. „Když si vezmu třeba malou Mystik z Želechovic, které někdo rozkopl čelist, a my jsme jí s panem doktorem vytahovali zuby z tlamičky.

Byla malinká a týden nejedla, protože jí prostě tlamička visela na hrudník. Nebo loni třeba byl kocourek Polníček, kdy se našlo v poli u Hulína vyhozený koťátko. A už ho žrali červi, a my jsme se ho snažili zachránit. Ale on nám pod rukama umřel. A takových případů je spousta."

Katka je v Kroměříži pověstná svou obětavostí a vytrvalostí, se kterou se snaží zubožené kočky zachránit. A právě na jejich záchranu neváhá vynaložit nemalé finanční částky. Protože má pro ni každý zachráněný kočičí život velkou cenu.

„Kolikrát ty holky nasazují vlastní čas a o ty kočky se starají na maximum. Mají tam perfektní péči. Mohu posoudit už jen z toho, co si u mě objednávají za zákroky. V mnoha případech opravdu nehledí, kolik ten zákrok bude stát, jde jim o to zdraví té kočky,“ dodává veterinář MVDr. Jan Snopek, se kterým Váchová spolupracuje.

Maximální péče a samotný provoz kavárny je pro majitelku velkou finanční zátěží. A tak se zdálo, že kočičí kavárna svému krachu neunikne. Po odvysílání reportáže se ale ozvali dárci a milovníci koček. Díky nim kočičí kavárna dnes stále existuje.

„Volali lidé, že sami mají málo, jestli nevadí, že dají třeba jen padesát korun na kočenky. A to pak mu vysvětlujete, že i padesát korun je dost. Že každá koruna prostě pomůže. A za tu pomoc jsme moc rádi,“ popisuje nečekanou situaci Katka Váchová.

Existenční problémy, ale nebyly jedinou hrozbou. Co všechno se podařilo Katce Váchové ještě překonat, a jak to vidí s fungováním své kavárny dál?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované