Hlavní obsah

Zachraňují lidské životy a zlepšují pověst Česka. Naši zdravotníci v humanitárních programech se řadí mezi elitu

Mapa Jiřího Hoška.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva lékaři a jedna sestra z Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové provedli během šesti misí v Jordánsku přes 1000 operací šedého zákalu. V drtivé většině případů šlo o syrské běžence. Letos na jaře zvládl „minitým” kolem profesorky Nadi Jiráskové rekordních 211 operací během jediného týdne.

Článek

Česko patří na svou velikost k velmi významným světovým hráčům na poli humanitární, rozvojové a zdravotnické pomoci. Jiří Hošek v nejnovějším vydání pořadu Mapa zaostřil na poslední jmenovanou aktivitu. Sehraný tým z královéhradecké fakultní nemocnice operuje pacienty v nemocnici Al Chálidí. Vybavení tohoto zařízení je na špičkové mezinárodní úrovni. Čeští zdravotníci ale v Jordánsku poznali v začátcích svého působení i podstatně horší zařízení, kde vázla hygiena i organizace.

Ošetřování zpravidla starších pacientů není vůbec snadné, protože jde často o lidi, kteří jsou poprvé v životě u očního lékaře nebo třeba poprvé u lékaře vůbec. K tomu se přidává nepříjemná jazyková bariéra. „Většina katarakt je navíc pokročilých a komplikovaných. To penzum 15 operací na chirurga a den, které v Ammánu plníme, je asi hranice, kam můžeme jít,“ poznamenává přednostka Oční kliniky FN v Hradci Králové Naďa Jirásková. Syrští uprchlíci žijící v jordánských táborech nebo chudí Jordánci by si oční operaci a následnou péči pochopitelně nemohli dovolit. Kvalitu jejich života pomáhá zlepšovat zdravotně humanitární program českého Ministerstva vnitra s názvem MEDEVAC. „Vám je těch lidí strašně líto, když přijdou z uprchlických táborů. Sedí schlíple v čekárně a bojí se, protože nevědí, do čeho jdou. Pak, když odcházíte ze sálu nebo druhý den ráno, vám mávají a usmívají se. To je senzační pocit,“ říká staniční sestra Leona Kvasničková.

Program MEDEVAC (z anglických slov medical evacuation, zdravotnická evakuace) se zrodil na počátku 90. let minulého století v reakci na válku v bývalé Jugoslávii. Právě humanitární transporty na léčení do Česka jsou jedním z pilířů činnosti. Jako jedna z prvních se dostala do České republiky čtyřletá holčička Alesandra Vujica, kterou v Bosně zranil granát. Program MEDEVAC běží dodnes a může se pochlubit stovkami vyléčených dětských i dospělých pacientů. „Vybíráme si pro svou činnost hlavně země, které jsou pro uprchlíky místem prvního vysídlení. Působíme i v zemích, které jsou pro Česko zahraničně-politicky důležité. Příprava jedné mise trvá zpravidla 6 měsíců,“ řekl Seznamu koordinátor programu MEDEVAC na Ministerstvu vnitra Lukáš Němec. Tomu se ještě nestalo, že by nějaký český lékař nebo zdravotnické zařízení účast v programu odmítli.

Reklama

Doporučované