Hlavní obsah

Žáci osmých a devátých tříd budou moct porovnat své IT znalosti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Žáci osmých a devátých tříd základních škol se zálibou v informatice se mohou v lednu zúčastnit 11. ročníku soutěže IT-SLOT. Kvůli epidemické situaci tentokrát své vědomosti změří distančně v jednom kole místo tradičních dvou.

Článek

Test bude přístupný od 14. do 19. ledna, děti ho budou moct dělat ze školních učeben, nebo i z domova. Zájemci se mohou registrovat na webu www.it-slot.cz do 13. ledna. ČTK to dnes sdělila mediální zástupkyně soutěže Eliška Crkovská.

„Dosud byla soutěž IT-SLOT dvoukolová, kdy první kolo probíhalo na půdách škol on-line a finále se konalo prezenčně v našich IT učebnách v Praze na Proseku. Tentokrát jsme se rozhodli pouze pro on-line podobu testu,“ uvedl ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky Martin Vodička. Škola, kterou řídí, soutěž založila a pořádá.

Název soutěže IT-SLOT poukazuje na systém logických otázek, které se v testu dotýkají informačních technologií, matematiky a logiky. „Cílem soutěže je prohloubit zájem žáků o studium informačních technologií a zároveň formovat jejich logické myšlení. Tyto schopnosti získávají ve společnosti stále víc na síle a zaručují uplatnění na pracovním trhu,“ řekl Vodička.

Za poslední dekádu se podle Crkovské soutěže IT-SLOT účastnily stovky základních škol a tisíce dětí napříč všemi kraji. Pořadatelé doufají, že navzdory koronakrizi tomu nebude jinak ani v 11. ročníku.

Žáky může do soutěže registrovat učitel, který jim pak také předá přihlašovací údaje. Zda děti budou test vyplňovat doma, nebo ve škole, bude podle Vodičky záležet rovněž na pedagogovi, případně na epidemické situaci. Test bude přístupný on-line od čtvrtka 14. ledna 08:00 do úterý 19. ledna 16:00. „Na zodpovězení 25 otázek dostane každý řešitel po přihlášení do systému 30 minut,“ dodal ředitel.

Pro nejlepší jednotlivce jsou podle Crkovské připraveny za odměnu moderní bezdrátová sluchátka s mikrofonem. Na dárky z kategorie výpočetní techniky se mohou těšit i školy s nejlepšími řešiteli, doplnila.

Podporovat zájem dětí o moderní technologie se snaží také třeba České vysoké učení technické v Praze. Dětem ze základních škol nabízelo v posledních letech každoročně například Robosoutěž nebo letní Dětskou univerzitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované