Hlavní obsah

Je rozhodnuto o testování ve školách, týká se těchto osmi okresů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Testovat se budou 1. a 8. listopadu žáci v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o lokálním testování ve školách. Týkat se bude okresů České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná, a to v termínech 1. a 8. listopadu. Informoval o tom na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Testování se bude týkat cca 165 tisíc žáků,“ uvedl Plaga.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už ve čtvrtek řekl, že testovat se nebude plošně po celé republice, ale jen v okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než 300 případů na 100 tisíc obyvatel.

Všech osm vyjmenovaných okresů tuto hodnotu překročilo. Přes 300 případů na 100 tisíc obyvatel hlásí podle posledních dat ale také okresy Šumperk a Olomouc. Těm se ale testování vyhne. Testování bude probíhat na základních a středních školách. Týkat by se nemělo očkovaných žáků.

Praha chce taky

Plošné testování by na svém území ráda viděla také Praha. K 24. říjnu ale přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v hlavním městě „jen“ 240 nových případů. Mezi osm vybraných okresů, kde se bude ve školách testovat, tak Prahu Ministerstvo zdravotnictví nevybralo.

„My se pochopitelně snažíme co nejaktivněji zajistit to, aby v průběhu zbytku roku k výpadkům ve výuce došlo co nejméně. Nákaza se ve školách bohužel šíří, protože dětská populace je nejméně proočkovaná. Je nutné si uvědomit, že školy i v letošním roce budou tím místem, kde se bude covid šířit,“ řekl pražský radní Vít Šimral (Piráti).

Zároveň chce Praha změnit karanténní opatření pro třídy, kde se vyskytne covid, a to tak, aby děti s negativním testem nemusely zůstávat doma. O opatřeních budou zástupci města jednat s Asociací krajů ČR, Ministerstvy školství a zdravotnictví a rovněž s hygieniky.

Původně Ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že na konci října budou další tři kola testování podobně jako na začátku školního roku. V předešlých týdnech ale své stanovisko změnilo a tvrdilo, že testování není potřeba.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), která dříve byla poradním orgánem ministerstva, navrhovala, aby se testovalo ve školách lokálně v okresech, kde za týden přibylo více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Doporučila testovat jen žáky a studenty, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půl roce covid-19.

Reklama

Doporučované