Hlavní obsah

Žáci v nervozitě. Na termín přijímaček se čeká, maturantům chybí cvik

Foto: Profimedia.cz

Maturita bude. Bez roušek a v plné třídě to jako loni ale patrně nepůjde (ilustrační snímek).

Reklama

Harmonogram návratu žáků do škol a studentů je daný. Přesto v něm zbývá spousta nejasností, kterých se obávají žáci i školy.

Článek

Ministerstvo školství připravilo plán postupného otevírání škol. V nervozitě jsou ale stále žáci devátých tříd základních škol, maturanti a žáci, které čekají závěrečné zkoušky. Jasné je pouze to, že se maturity a závěrečné zkoušky nemohou konat dřív než 1. června. Na termín přijímacích zkoušek si musí deváťáci počkat.

„Já bych mohl vystřelit jakýkoli termín v červnu, ale bylo by to ode mě neférové. V tuto chvíli musíme počkat na jednotlivé vlny. Já to oznámím v dostatečném předstihu tak, aby se školy stihly na přijímačky nachystat a studenti věděli, kdy jednotná přijímačka bude,“ řekl ve středu ministr školství Robert Plaga (ANO).

Žáci budou mít možnost přijímací zkoušky vykonat pouze jednou. Odborníci ale kritizují MŠMT hlavně za to, že stále nezveřejnilo plán B - tedy co se stane, pokud se přijímací zkoušky neuskuteční. Třeba kvůli zhoršení epidemiologické situace.

„U přijímacích zkoušek stále hrozí situace, že se vůbec v letošním školním roce neuskuteční, a přitom se konat musí, protože Ministerstvo školství nepředstavilo žádnou alternativu,“ říká konzultant společnosti EDUin Karel Gargulák. Podle něj by ministerstvo mohlo nechat přijímací zkoušky na školách a neřešit jednotný test.

Současná situace navíc ještě více prohloubí sociální a ekonomické nerovnosti ve vzdělání. Děti rodičů vysokoškoláků a z bohatších rodin mají lepší šanci se i doma na přijímací zkoušky připravit, u ostatních dětí by pomohla škola, jenže na dálku to není tak snadné.

„Klíčový argument není ani to, že si takové rodiny mohou dovolit zaplatit přípravné kurzy, úplně stačí, že s dětmi doma procvičují nějaké učivo, které se neprobírá ve škole. Teď se ten rozdíl znásobí ještě víc tím, že se děti učí doma,“ dodává Gargulák.

Objevily se i proto návrhy, aby se přijímací zkoušky letos nekonaly a místo nich se vzal jako určující průměr známek na vysvědčení. To by ale nevyřešilo nic pro gymnázia, které se perou s vysokým převisem uchazečů. Většina z nich má na vysvědčení samé jedničky.

Nadupaný červen

Zvlášť střední odborné školy a učiliště ale čeká perný červen. Nejenže se do něj musí vejít termíny maturit a k tomu závěrečné zkoušky, ale navíc právě i přijímačky.

„Těžké to bude pro velké školy, kde v červnu poběží maturitní zkoušky, závěrečné zkoušky a do toho se budou ještě konat přijímací zkoušky. Pro ně to bude personálně náročné,“ říká předseda Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání Jan Mareš.

Na druhou stranu jsou ale nervózní i žáci, které například čekají praktické zkoušky. Kvůli uzavření škol 11. března si řadu úloh nemohli procvičit. Doma na nich pracovat navíc nešlo, protože potřebné nástroje jsou většinou dostupné pouze ve škole.

Maturanti a žáci připravující se na závěrečné zkoušky se mohou do škol začít vracet až od 11. května. Podle ředitele Střední odborné školy a středního odborného učiliště Písek Milana Rambouse tak musí školy při zkouškách brát v potaz hlavně učivo, které si žáci osvojili před uzavřením škol.

„Nikdo nikoho nebude chtít potopit, ostatně to tak nebylo nikdy. Teď jsme navíc v jiné situaci a k tomu taky přihlédneme,“ říká Milan Rambous.

A co internáty?

Ředitel písecké SOŠ a SOU navíc vyhlíží hlavně konkrétní pokyny Ministerstva školství, které představený harmonogram konkretizují. Problém vidí třeba u internátů. Některé z nich budou muset podle něj zůstat navzdory otevření škol pro maturanty zavřené.

„Spravujeme domov mládeže, ale tam jsou žáci z různých škol, takže doufám, že se otevírat nebude, protože bychom nebyli schopni řádně zabezpečit jeho provoz,“ dodává Rambous.

Ačkoliv se tedy poslední ročníky středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol budou kvůli přípravě na maturity a závěrečné zkoušky částečně vracet do tříd, platit bude stále celá řada omezení. Řádná výuka se obnovovat nebude. Pokud se vůbec otevřou, bude speciální režim platit také v jídelnách nebo internátech.

Mimořádná úprava zákona pro letošní rok, která již platí, počítá s tím, že se jednotné přijímací zkoušky uskuteční 14 dní po znovuotevření škol. Maturity pak o týden později. Podle Ministerstva školství se tak přijímačky uskuteční někdy v červnu a maturity, absolutoria a závěrečné zkoušky po 1. červnu.

Reklama

Doporučované