Hlavní obsah

Začíná Bidenův virtuální klimatický summit, zúčastní se i papež

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Světoví lídři budou dnes a v pátek na dálku jednat o boji proti klimatickým změnám při summitu svolaném americkým prezidentem Joem Bidenem. Zapojí se i čtyři desítky prezidentů a premiérů, papež František nebo Bill Gates.

Článek

Očekává se, že Biden oznámí záměr snížit do roku 2030 americké emise skleníkových plynů alespoň o polovinu ve srovnání s rokem 2005. Nový emisní cíl i celý summit americká média vnímají jako součást snahy znovu ukázat Spojené státy jako globálního lídra v klimatických otázkách a pobídnout další země k ambiciózním závazkům ohledně omezení produkce skleníkových plynů. Účast přislíbily i hlavy států Číny, Ruska nebo Indie.

Program začne ve 14:00 SELČ blokem na téma „zvyšování našich klimatických ambicí“, který prý zdůrazní „naléhavou potřebu“ nových cílů ze strany velkých ekonomik. Kromě Bidena a viceprezidentky USA Kamaly Harrisové mají promluvit také čínský prezident Si Ťin-pching, šéf Kremlu Vladimir Putin, indický premiér Naréndra Módí, lídři největších evropských zemí i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Vedle politiků pak dostanou slovo také šéf katolické církve, mnozí podnikatelé nebo 19letá mexická aktivistka Xiye Bastidaová.

Předpokládá se také, že světoví lídři budou vyvíjet tlak na Brazílii, aby aktivně řešila rostoucí deforestaci amazonského pralesa, a své postupy v otázce klimatické krize by mohly představit státy jako Japonsko, Jižní Korea nebo Kanada.

Summit přichází krátce po setkání vládních zmocněnců Číny a USA pro klimatické otázky. Zástupci dvou zemí s největšími uhlíkovými stopami se dohodli na spolupráci v boji proti změnám klimatu, například „zvýšením ambicí“ kolem omezování škodlivých emisí.

Nový americký cíl v podobě 50procentní redukce by podle agentury AP skoro zdvojnásobil dřívější závazek USA, přičemž jeho splnění by vyžadovalo dramatickou transformaci energetického sektoru a dopravy.

Ke schválení podobného cíle směřuje Evropská unie. Zástupci členských zemí a Evropského parlamentu v noci na středu dohodli parametry tzv. klimatického zákona, který k roku 2030 počítá s omezením emisí skleníkových plynů nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990.

Podle aktivistů je význam summitu důležitý i pro nadcházející velký globální klimatický summit ve skotském Glasgow, který proběhne letos v listopadu.

Reklama

Doporučované