Hlavní obsah

Začíná bouřkové období, lovci bouřek už se připravují na tento pátek

Ráno na gauči: Začíná bouřkové období. Lovci bouřek jsou na nohou. Jak se loví bouřky v Česku?Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Každé místo v Česku ročně zasáhne asi 15 bouřek. Jejich sezona právě začíná. A připraveni jsou i lovci bouřek. V tuto chvíli se soustředí na pátek. Kdy a kde přesně bude bouřka tak velká, že to stojí lovcům za sledování?

Článek

„Přesnější lokalizaci bouřky jsme schopni určit tak dva, maximálně tři dny předem. Týden dopředu dokážeme odhadnout, že nějaké bouřky budou, ale nedokážu přesně říct, kdy a kde,“ říká lovec bouřek Radek Bachtík.

K přesnému určení sbírají lovci důležitá data. „Sledujeme numerické modely, kde se předpovídají různé veličiny, které jsou důležité pro tvorbu bouřek. Jako například instabilita atmosféry, střih větru, helicita a tak dále,“ vysvětluje Radek Bachtík.

Na určené místo dorazí lovci bouřek většinou dvě hodiny předem. Neznamená to ale, že se usídlí přímo v jádru bouřky a nechají se zasypat kroupami. Bouřku se naopak snaží nadjet a fotit její čelo.

Bouřek se někteří lidé bojí, někomu vzal blesk i blízké, ale lovce tento přírodní úkaz fascinuje. „V létě v roce 2005 mě v noci probudila bouřka, která byla nevídaná, bylo v ní kolem šedesáti tisíc blesků. Obloha svítila v jednom kuse, byla to taková nebeská diskotéka. A v tu chvíli mě to začalo fascinovat,“ říká lovec bouřek Bachtík.

Úžasné scenerie blesků zvládá Radek Bachtík zachytit jedním z nejlevnějších fotoaparátů. Jak je to možné? A jak probíhá focení blesků? To prozradil v celém rozhovoru ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované