Hlavní obsah

Začíná Bundesliga i se sedmi Čechy. Kahn se bojí, že dominance Bayernu zničí celou ligu

Oliver Kahn si myslí, že ani letos nebude mít Bayern v domácí lize konkurenci.Video: David Janeczek, AP

 

Reklama

Z nejlepších pěti evropských fotbalových lig mají čeští fotbalisté letos největší zastoupení v německé Bundeslize, které už šest let v řadě vládne mnichovský Bayern.

Článek

Legendární německý brankář Oliver Kahn se obává, že právě dominance jednoho týmu může do budoucna zničit vyhlídky celé Bundesligy.

„Je jasné, že Bundesliga, ve které vyhrál Bayern šestkrát za sebou titul, není pro top hráče tolik přitažlivá. V Bayernu je titul minimálním cílem a to není pro největší hvězdy vzrušující,“ vysvětluje brankář, který strávil v Bayernu 14 let.

Podle Kahna se momentálně v lize mistrů hraje pouze o to, kdo doprovodí Bayern Mnichov do Ligy mistrů. „Je tady Mönchengladbach, Lipsko, Schalke, nebo Borussia Dortmund, ale myslím si, že stejně nikdo neohrozí Bayern při cestě za sedmým titulem v řadě,“ pokračuje Kahn.

A právě ve výčtu pronásledovatelů Bayernu je také jeden tým, se kterým nedávno prodloužil smlouvu český krajní obránce Pavel Kadeřábek. Odchovanec Sparty prodloužil v Hoffenheimu smlouvu do roku 2023 a navíc se stal jedním z nejlépe placených hráčů klubu.

„V Hoffenheimu máme hodně silný kádr, výborně složený. Navíc to tady s rodinou máme moc rádi, jsme tu po všech stránkách spokojení. Moje srdce mi říkalo, abych v Německu zůstal,“ řekl po prodloužení smlouvy Kadeřábek, o kterého se v létě zajímaly italské velkokluby v čele s Juventusem Turín.

Do širšího okruhu v Německu uznávaných fotbalistů patří také Vladimír Darida z Herthy Berlín či brankář Jiří Pavlenka z Brém, který rovněž před novou sezonou prodloužil svůj stávající kontrakt.

„Před rokem bych nečekal, že hned po první sezoně v Bundeslize podepíšu novou smlouvu, a jsem za to rád. Na druhou stranu je to závazek vůči klubu a fanouškům, abych pokračoval ve spolehlivých výkonech a týmu pomohl k lepšímu umístění, které si všichni v Brémách přejeme,“ nechal se slyšet bývalý brankář Baníku Ostrava nebo pražské Slavie.

Fanoušci českého fotbalu se mohou v průběhu bundesligové sezony těšit ještě na Pavlenkovy spoluhráče z Brém Thea Gebre Selassieho a Jaroslava Drobného, Jana Morávka z Augsburgu a také Ondřeje Petráka, který postoupil s Norimberkem do nejvyšší německé soutěže.

Pro srovnání v italské Serii A letos patří na soupisky dvaceti týmů šest Čechů (Patrik Schick - AS Řím, Jakub Jankto - Sampdoria, Antonín Barák - Udine, Ladislav Krejčí - Bologna, Martin Graiciar - Fiorentina, Stefan Simič - AC Milán).

Po dvou českých fotbalistech mají na svých soupiskách také letos týmy z francouzské Ligue 1 a anglické Premier League. (Tomáš Koubek - Rennes, Jaroslav Plašil - Bordeaux, Petr Čech - Arsenal, Matěj Vydra - Burnley).

A po dlouhé době se také objevil český fotbalista i na soupisce týmu ze španělské ligy. Tomáš Vaclík totiž v létě posílil Sevillu.

Německá Bundesliga začíná jako poslední z elitních evropských lig pátečním zápasem mistrovského Bayernu Mnichov proti Hoffenheimu.

Reklama

Doporučované