Hlavní obsah
Online

Babiš s ODS a SPD prosadili masivní snížení daní, vyjde na 130 miliard

Záznam jednání Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna podpořila daňový balíček včetně zrušení superhrubé mzdy. Prošel Babišův návrh. Během dne poslanci kývli na kompromisní prodloužení nouzového stavu do 12. prosince.

Článek

Co poslanci ve čtvrtek projednávali:

- NOUZOVÝ STAV. Vláda žádala o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů do 20. prosince. Poslanci o prodloužení jednali téměř 9 hodin. Ze šesti návrhů, které žádaly 4 až 30 dnů, prošel návrh KSČM. Poslanecká sněmovna podle něj prodloužila nouzový stav do 12. prosince.

- SUPERHRUBÁ MZDA. Projednávání zrušení superhrubé mzdy a dalších zákonů z daňového balíčku začalo se zpožděním až před 19. hodinou, a poslanci proto hlasovali až po půlnoci. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhoval daň z příjmu ve výši 15 procent, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pak 19 procent. Nakonec díky hlasům ODS a SPD vyhrál Babiš. Zaměstnanci díky jeho návrhu budou mít od ledna na výplatní pásce o stokoruny až několik tisíc víc, podle výše jejich platu. Sociální demokraté Babišův návrh kritizovali především proto, že nejvíc peněz zůstane lidem s nadprůměrnými platy.

- EVIDENCE SKUTEČNÝCH MAJITELŮ. V 18:00 přišlo na řadu projednávání zákona o evidenci skutečných majitelů, který by mohl ve vládním znění nahrávat podle části opozice premiérovi ve sporu o podezření ze střetu zájmů. Třetím čtením měl projít už v pátek 13. listopadu. Do Sněmovny se však nedostavila jeho předkladatelka, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Bez ní opozice odmítla zákon řešit. Zákon nakonec prošel po velmi krátké diskuzi. Úspěch slavila opozice, prošel pozměňovací návrh Marka Výborného (KDU-ČSL), který sporný bod týkající se svěřenských fondů vypouští.

  • Stanjura: Není to pro milionáře, ale pro lidi, kteří financují provoz státu

    Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se ohradil proti tomu, že by návrh měl pomoct jen bohatým. „Kdo financuje provoz státu? Ani vláda, ani poslanci, ale daňoví poplatníci. Střední třída, která svými odvody drží naše hospodářství. Střední třída, samostatní, poctiví a svobodní. To jsou lidé, kterým chceme pomoci,“ řekl Stanjura, podle nějž je ve střední třídě zhruba 60 procent lidí.

  • Daňový balíček prošel závěrečným čtením

    I přes emotivní apely Miroslava Kalouska (TOP 09), který dnes schválené zákony označil za zločin, hlasovala většina přítomných poslanců pro přijetí daňového balíčku, včetně návrhu na zrušení superhrubé mzdy a zavedení daně z příjmů ve výši 15 procent. Vicepremiér Jan Hamáček to vzápětí odsoudil na svém twitterovém účtu jako „nezodpovědné zaseknutí sekery“.

    Online přenos z jednání Poslanecké sněmovny tímto končí.

  • Schillerová vyčíslila dopad na veřejné rozpočty

    Ministryně financí Alena Schillerová na žádost lidovců vyčíslila propad příjmů na státní rozpočty, který bude 130 miliard korun. „Je to 87 miliard pro státní, 31 pro obecní, 12 pro krajské,“ vypočítala.

  • Jurečka chce po Schillerové vyčíslit dopady na obecní rozpočty

    Před závěrečným hlasováním chtějí lidovci po ministryni financí vysvětlit dopad na obecní rozpočty.

  • Kalousek: Budu vám to připomínat, dokud budu živ

    Miroslav Kalousek označil dnešní hlasování za nejhloupější rozhodnutí v daňové legislativě, jaké kdy zažil. „To je takový nesmysl, takový amatérismus! Vy za to ponesete odpovědnost, já vám to budu připomínat, dokud budu živ. Nebudu už členem Poslanecké sněmovny, ale budu vám vždycky říkat, že tento den jste rezignovali na udržitelnost penzijního a zdravotního systému. A to proto, že jste se rozhodli salámovou metodou odhlasovat hloupý a populistický Babišův návrh,“ rozohnil se Kalousek.

  • Kalousek: Tento krok zaplatí generace po nás

    Předseda poslaneckého klubu a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vládu a poslance, kteří pro pozměňovací návrhy hlasovali, před závěrečným hlasováním zkritizoval za nastavení daně z příjmů a varoval, že rozhodnutí si všimnou finanční trhy a Česká republika za to zaplatí. „Za tento krok zaplatíte náklady dluhové služby a zaplatí to generace po nás. Pokud bude tento zákon schválen ve znění pozměňovacích návrhů, tak to bude znamenat, že každý rok si díky strukturálnímu snížení budeme muset půjčit o 70 až 80 miliard korun více. Výrazně se zhorší šance na udržitelnost penzijního a zdravotního systému,“ upozornil Kalousek.

  • Omezení účinnosti daně ve výši 15 procent neprošlo

    Návrh poslance ČSSD Romana Onderky, který navrhoval, aby daň ve výši 15 procent byla časově omezená a její platnost skončila s koncem roku 2022, poslanci zamítli.

  • Poslanci jednali do jedné hodiny ranní. V pátek je čekají čtyři další schůze

    Čtvrteční jednání Poslanecké sněmovny se protáhlo až do druhého dne. První čtvrteční schůze, kdy ministr Jan Blatný žádal o prodloužení nouzového stavu, začala v 8 hodin ráno. S hodinovou polední přestávkou jednali poslanci přes půlnoc. K hlasování se dostali až po půl jedné ráno. Schválili prodloužení nouzového stavu do 12. prosince, zákon o evidenci skutečných majitelů, ze kterého vyjmuli výjimku, která měla pomoci Andreji Babišovi ve vztahu k vlastnictví Agrofertu, a po půlnoci také schválili zrušení superhrubé mzdy, zvýšení slevy na poplatníka a další daňové zákony.

    V pátek poslance čekají hned čtyři mimořádné schůze. Nejprve projednají zmrazení platů veřejných činitelů, poté přechod České republiky k nízkouhlíkové energetice. Na programu dalších schůzí jsou zákony o soudcích a státním zastupitelství a na závěr dne insolvenční zákon.

  • Babiš při dnešním hlasování získal silného spojence – ODS

    Spolu s poslanci hnutí ANO dnes pro návrh Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy hlasovala i ODS.

  • Sněmovna schválila zrušení superhrubé mzdy dle Babiše

    Poslanci schválili pozměňovací návrh premiéra Andreje Babiše. V něm navrhoval zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15procentní daně z příjmů. Zároveň zahrnuje daň ve výši 23 procent pro nejvyšší platy. Tento návrh podle odhadů připraví státní pokladnu o 90 miliard korun, za což Babiš schytal kritiku od koaliční ČSSD, ale i opozičních TOP 09 či KDU-ČSL.

  • Poslanci přijali zvýšení slevy na poplatníka

    Poslanci schválili zvýšení slevy na poplatníka tak, jak ho navrhl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Podle jeho návrhu dojde ke zvýšení slevy na poplatníka na průměrnou hrubou mzdu.

  • Jurečka se argumentů ministryně financí nedočkal

    Předseda lidovců Marian Jurečka se od ministryně financí nedočkal odpovědi na konkrétní příklady dopadu zrušení superhrubé mzdy.

  • Onderka navrhl platnost zákona na dva roky. Není to možné, říká Schillerová

    Ministryně financí Alena Schillerová reagovala po konzultaci se svými legislativci na návrh poslance ČSSD Romana Onderky, který navrhl, aby se do zákona doplnilo, že pozbývá platnosti 31. prosince 2022. Podle Schillerové to je nebezpečné. „Co bude po tomto bodu? To budou daně nula. Nelze to takto načíst, i když říkáte, že do té doby se to vyřeší,“ vysvětlila Schillerová. Dvouleté trvání zákona s daní ve výši 15 procent Schillerová a premiér Andrej Babiš v minulých týdnech slíbili prezidentovi Miloši Zemanovi.

  • Poslanci si při nočním jednání najdou čas i na noviny a vtipy

    I přes pokročilou hodinu, na kterou řada poslanců upozorňuje, si někteří z nich najdou čas na humor. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se za pultíkem dal do předčítání rozhovoru s Andrejem Babišem. Poslanec Stanislav Juránek (KDU-ČSL) mu čtvrt hodiny před půlnocí sekundoval vyprávěním vtipu.

  • KSČM návrh z pera Andreje Babiše nepodpoří

    Komunisté návrh s 15procentní daní z příjmů nepodpoří. „Nebudeme hlasovat pro zrušení superhrubé mzdy v podobě od pana premiéra. Uvidíme, jak hlasování dopadne. Pokud tato varianta projde, je to o politické odpovědnosti těch, kteří se pro její podporu rozhodli. Není to udržitelné. Buď se bude muset škrtat, nebo budou pokračovat dluhy,“ vysvětlil poslanec Jiří Dolejš.

  • Daňový balíček vlády se nelíbí ani lidovcům

    Lidovci návrh Andreje Babiše na nižší zdanění práce nepodpoří.

  • Jurečka: ČSSD a ANO by si měly daně vyřešit na koaličním jednání

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka zkritizoval sociální demokraty za to, že svůj nesoulad s koaličním partnerem řeší až na plénu Poslanecké sněmovny. „Očekával bych, že vyvoláte koaliční jednání a vyřešíte si to. Ale vy sem přijdete, tady se vybrečíte, ale co potom bude? Projde návrh poslance Babiše a vy řeknete: Hm, tak jsme to projeli a budeme ve vládě pokračovat dál,“ reagoval Jurečka na vystoupení poslanců ČSSD kritizujících Babišův návrh.

  • Maláčová: Chceme jít cestou Německa, nebo Rumunska?

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se proti návrhu s 15procentním zdaněním postavila s argumentem výše zdanění v západních zemí a Skandinávii, které je rovněž vysoké. „Ano, Německo má vysoké daně. Má ale vysoké platy a vysokou míru přerozdělování, což je z pohledu pravice velké zlo, ale všude na světě se to považuje za vyspělost. I skandinávské země se snaží o to, aby se ve státě žilo dobře úplně všem, ne jen těm nejméně příjmovým. Na druhou stranu mají nízké daně jiné státy - Rumunsko a Bulharsko. A o tom se tady jedná - jestli půjdeme cestou Německa, Finska, Švédska, anebo cestou Rumunska a Bulharska,“ reagovala Maláčová na poslance ODS, kteří nízkou daň prosazují.

  • Ministr Zaorálek upozornil na možný negativní dopad na kulturu

    Daňové změny a s nimi spojený propad příjmů pro obce může podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) poškodit kulturu, zejména na malých městech, jejichž radnice už nebudou mít na financování divadelních souborů či galerií. „Může se stát, že nám zůstanou nákupní centra, ale kulturní instituce nepřežijí,“ upozornil Zaorálek, podle nějž nemá smysl snižovat daně bohatým.

  • Hrnčíř: Reforma za 90 miliard se nedělá narychlo

    Ekonomický expert a poslanec SPD Jan Hrnčíř uvedl, že jeho hnutí sice podporuje zrušení superhrubé mzdy a snížení daní, ale nelíbí se mu způsob. „Daňová reforma za 90 miliard se nedá dělat tak, že se vloží těsně před projednáváním. Takové věci by se měly projednávat více a s více partnery a mohli bychom si ušetřit tuto komedii,“ řekl ministryni financí.

Reklama

Hlavní zprávy