Hlavní obsah

Začíná dražba kmitočtů 5G. Potrvá týdny, zájemce odmítá úřad zveřejnit

Foto: pixabay.com

5G sloup. (Ilustrační foto).

Reklama

Český telekomunikační úřad začne tento týden dražit kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G. Do aukce se přihlásilo sedm operátorů. Kdo konkrétně, odmítá úřad sdělit.

Článek

Česko vkročí do další fáze v zavádění sítí 5G. Tento týden se začnou dražit kmitočty v pásmu 700 MHz uvolněné přechodem TV vysílání na DVB-T2 a také frekvence 3,4 až 3,6 GHz. Souhrnná vyvolávací cena je 5,4 miliardy, i když se počítalo s částkou o 900 milionů korun více.

Tím, že je aukce plně elektronická, není podle Hany Továrkové, šéfky úřadu, potřeba aukci kvůli pandemii odkládat. „Předsedkyně na hospodářském výboru sdělila, že ostrá fáze přihazování začne příští týden. Podle jejího odhadu by přihazování nemělo trvat déle než pět týdnů,“ řekl Seznam Zprávám před víkendem místopředseda hospodářského výboru a zároveň předseda podvýboru pro telekomunikaci Martin Jiránek za Piráty.

Aukce, do které se přihlásilo celkem sedm uchazečů, by měla přivést na trh jednoho či více nových operátorů, kteří by zvýšili konkurenci na trhu, a to by podle úřadu vedlo ke snížení ceny mobilních dat.

Kdo je oněch sedm uchazečů o aukci, ale úřad Hany Továrkové nechce uvést. Předchozí vedení v čele s tehdejším šéfem úřadu Jaromírem Novákem přitom u dřívějších aukcí nemělo se zveřejňováním jmen uchazečů žádný problém.

Úřad se odvolal na to, že postupuje v souladu se zákonem o elektronických komunikacích a podmínkami výběrového řízení a nebude v této fázi jména konkrétních uchazečů zveřejňovat.

„Ke krokům předchozího vedení se úřad nebude vyjadřovat. Rozsah zveřejňovaných informací stanovil úřad ve vyhlášení výběrového řízení s ohledem na zajištění jeho řádného průběhu,“ vysvětlila Seznam Zprávám tisková mluvčí úřadu Barbora Havelková.

Problém výkladu zákona

Podle člena podvýboru pro telekomunikace Tomáše Martínka by bylo mnohem transparentnější, kdyby úřad operátory zveřejnil. „Měli bychom vědět, kdo se aukce účastní. Vše by bylo mnohem transparentnější,“ řekl Seznam Zprávám Martínek.

Šéf podvýboru Martin Jiránek proto bude na plánované prosincové schůzi chtít vysvětlení. „Určitě na podvýboru budeme chtít po předsedkyni vysvětlení, proč její úřad nezveřejnil sedm uchazečů. Po právní stránce by bylo dobré to ujasnit, paní předsedkyně si je ale jistá, že to nemusí udělat,“ vysvětlil Jiránek.

Na možný rozpor v zákoně upozornil server Lupa.cz, který tvrdí, že úřad se při nezveřejnění operátorů odkazuje na paragraf 21 zákona o elektronických komunikacích, jmen žadatelů se v odstavci týká jenom jedna věta: Toto omezení se týká i informace o žadatelích, kteří podali žádosti o udělení práv k využívání rádiových kmitočtů, a jejich počtu. Ta se navíc netýká samotného zveřejňování uchazečů.

„Když si onen odstavec pořádně přečtete, zjistíte, že omezuje jen právo operátorů nahlížet do určitých částí spisu. Nic v něm ale nezakazuje, aby informace o počtu či jménech uchazečů zveřejnil sám úřad – jako to v minulosti obvykle dělal,“ píše server.

Stížnosti k Evropské komisi

Průběh aukce se snažil zastavit T-Mobile. Ten podal k Městskému soudu v Praze návrh na předběžné opatření, které by kvůli nedovolené podpoře chystanou aukci zastavilo. Soud to však zamítl.

I tak ale běží žaloba, kterou T-Mobile podal, a spolu s ním podal žalobu k městskému soudu Vodafone. Třetí velký hráč na českém trhu – O2 – pak podal stížnost u Evropské komise.

Stížnost k Evropské komisi nakonec adresoval i T-Mobile. „Naše výhrady stále přetrvávají a adresovali jsme je Evropské komisi. Bližší podrobnosti nechceme v tuto chvíli komentovat,“ napsal Seznam Zprávám Jiří Janeček, mluvčí T-Mobilu.

Podle zmíněných operátorů jsou vyhlášené podmínky protiprávní. Vadí jim, že jim telekomunikační úřad nastavil nízký limit na vydražení kmitočtů, a pravidla, za kterých musí případné nové operátory pustit do svých sítí.

Továrková ale výhrady operátorů odmítá. „Aby bylo možno naplnit nedovolenou veřejnou podporu, musíte někoho zvýhodnit, musíte někomu dodat finanční prostředky, musíte narušit hospodářskou soutěž. Tyto předpoklady splněny nejsou,“ řekla Továrková Radiožurnálu.

Reklama

Doporučované