Hlavní obsah

Začíná exodus. Z Mosulu prchá čím dál tím víc lidí, mohou mezi nimi být i islamisté

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Iráčané stavějí nový uprchlický tábor, z Mosulu lidé zatím utíkají hlavně do Sýrie (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Tábory v Sýrii přestávají zvládat nápor uprchlíků. Koalice se bojí, že Islámský stát použije chemické zbraně.

Článek

Třetí den boje o irácký Mosul. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes z města utekla první velká skupina civilistů, téměř tisíc lidí. Doposud islamisté obyvatelům v útěku do bezpečí bránili, neváhali do nich střílet - chtěli tak další odradit od útěku. Civilisty totiž takzvaný Islámský stát může použít jako lidský štít.

Proti přibližujícím se vojákům islamisté bojují různě, kromě minometné palby používají i auta s výbušninami. Ty se daří likvidovat ještě předtím, než dorazí k vojákům.

Sýrie nezvládá

Uprchlíci z Mosulu zatím míří hlavně do Sýrie. Tamní uprchlické tábory ale přestávají nápor nových příchozích zvládat. Hygienické podmínky jsou velmi špatné a humanitární organizace se bojí propuknutí epidemie infekčních nemocí. Situaci monitoruje třeba organizace Save the Children, podle ní dorazilo za posledních deset dní do tábora na severovýchodě Sýrie asi pět tisíc Iráčanů, kteří opustili své domovy kvůli bojům v oblasti Mosulu. Další tisícovka čeká na hranicích. Tábor není podle organizace na příchod tolika lidí vybavený a je znečištěn odpadky a výkaly. Pro více než devět tisíc lidí tam funguje pouze šestnáct latrín.

Irácké a kurdské úřady začaly východně od Mosulu budovat uprchlický tábor s asi pěti tisíci stany, kam se mohou uchýlit lidé prchající před boji v oblasti. Tábor už je skoro hotový, je v něm tekoucí voda, elektřina i dostatek potravin.

Kerem Kinik z turecké pobočky Červeného půlměsíce se domnívá, že kvůli bojům v Mosulu by mohlo z oblasti uprchnout sto až čtyři sta tisíc lidí, kteří zamíří do Sýrie. Varoval, že již nyní přišly v Iráku o střechu nad hlavou přes tři miliony lidí a s novým náporem uprchlíků bude pro tamní úřady těžké se vypořádat.

Odvěká zášť znovu hoří

Mezi vojáky koalice bojující o Mosul, která je složená z kurdských bojovníků pešmergů a iráckých a amerických vojáků, panuje obava, že mezi uprchlíky se mohou vmísit islamisté a buď utéct, nebo začít na vojáky útočit. Další obavy panují ohledně možného a reálného použití chemických zbraní, kterými Islámský stát disponuje.

Do osvobozování města se chtěly zapojit i šíitské složky lidových mobilizačních sil (PMF). S jejich působením na severu Iráku je ale problém. Mosul je sunnitské město, celá oblast je většinově sunnitská. Už od dob vlády Saddáma Husajna jsou vztahy mezi šíity a sunnity v Iráku vyhrocenější, než je obvyklé.

PMF se zúčastnily bojů proti radikálům z IS v jiných iráckých městech a byly obviněny z toho, že situaci využily k vyřizování účtů se sunnity. Připisují se jim vraždy a únosy stovek lidí. Agentura Reuters v pondělí oznámila, že irácká vláda s těmito oddíly nepočítá pro Mosul, ale chce je nasadit k osvobozování menších měst v okolí. „Co se týká šíitských PMF, koalice podporuje jenom ty složky, které podléhají přímému velení iráckých bezpečnostních sil, a to není případ šíitských PMF," řekl Gary Volesky, velitel koaličních operací proti Islámskému státu.

Ve městě je kolem jednoho a půl milionu lidí a odhaduje se, že Islámský stát tam má možná pět až šest tisíc svých bojovníků. Irácký generál Tálib Šaghatí dnes vyzval Iráčany bojující v řadách IS v Mosulu, aby se vzdali. Za IS bojují také cizinci, ale Šaghatí neupřesnil, kolik jich v Mosulu je.

Reklama

Doporučované