Hlavní obsah

Začíná kampaň na podporu recyklace plechovek i ekologická výzva pro běžce

Foto: CC0 Public Domain

Ilustrační foto.

Reklama

Při příležitosti Světového dne životního prostředí dnes v Česku a některých dalších evropských zemích startuje kampaň na podporu recyklace plechovek. Běžci si ale mohou vyzkoušet plogging - tedy kombinaci běhu a sbírání odpadků.

Článek

Světový den životního prostředí každoročně připadá na 5. června. V roce 1972 ho ustanovilo Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN). Cílem dne je upozornit na nutnost ochrany životního prostředí a zásadní ekologické výzvy.

Evropské recyklační turné dneškem zahájí iniciativa Každá plechovka se počítá. Kampaň začíná v 15 zemích a na 18 místech napříč Evropou. Akce má podle pořadatelů povzbudit veřejnost k udržování čistých prostranství a recyklaci nápojových plechovek. Podle pořádající organizace kampaň reaguje i na nárůst odhozených odpadků během pandemie covidu-19.

Za Česko v Praze a v Brně vyrazí do ulic týmy lidí s barevnými batůžky, kteří budou oslovovat lidi pijící z plechovek a nabízet jim možnost odložit je do batůžků. Plechovky pak poputují k recyklaci. Lidé se mohou také zúčastnit ankety o ceny. Zatímco v Praze se kampaň odpoledne koná podél pražské náplavky u Rašínova nábřeží a pokračuje do Riegrových sadů, v Brně zahrne náměstí Svobody, Dominikánské náměstí, Moravské náměstí a park Lužánky. Kromě Česka bude kampaň třeba i v Rakousku, Francii, Řecku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku či ve Velké Británii.

Odstranit z přírody a ulic Česka až 50 000 tašek odpadků je pak cílem výzvy, za níž stojí Asociace společenské odpovědnosti. Princip takzvaného ploggingu je jednoduchý. Lidé vyběhnou ven a později na webu zaznamenají, kolik tašek odpadu nasbírali. Své „úlovky“ mohou účastníci také sdílet na internetu pod hashtagem #ploggingcesko.

Ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová zdůraznila, že k ochraně životního prostředí může přispět svým dílem každý. „Pomoc přírodě je nyní aktuálnější než kdy dříve. Kromě klasických odpadků jsou v ní totiž v současnosti stále častěji k vidění také chirurgické roušky a respirátory,“ podotkla Mádlová. Podle ní se do výzvy mohou zapojit jak trénovaní běžci, tak i začátečníci, kteří vyrazí kousek od domu. Jde totiž o „fitness trend“, který je možné provozovat prakticky kdykoliv a kdekoliv. Plogging se zrodil v roce 2016 ve Švédsku. Postupně se rozšířil do dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované