Hlavní obsah

Začíná mezinárodní Respect Festival, dnes vystoupí také Petr Nikl

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Rohanském ostrově v Praze dnes začíná mezinárodní Respect Festival. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru museli pořadatelé udělat několik změn.

Článek

Vzhledem k tomu, že minulý týden zařadila Velká Británie ČR na seznam nebezpečných zemí, nevystoupí například britská zpěvačka indického původu Susheela Raman. Na poslední chvíli se podařilo zajistit vystoupení Petra Nikla a přátel, nově zahrají také maďarští Parno Graszt, kteří jsou označovaní za zosobnění kořenů romské hudby.

V dnešním programu se vedle Nikla představí Krar Collective z Etiopie, francouzsko-italští Lalala Napoli hrající romskou hudbu v novém pojetí a bulharský klarinetista s romskou hudbou Balkánu Ivo Papasov.

Akce, která si klade za cíl představit publiku neznámé rytmy a odlišné kultury, pokračuje v neděli. Návštěvníci zhlédnou například představení zpěvačky Sony Jobartehové původem z Gambie, která hraje na západoafrickou harfu kora. V sestavě Kefaya uslyší návštěvníci zpěvačku Elahu Soroorovou, která byla donucena k emigraci z Afghánistánu do Londýna. Poselství žen, v řadě autoritářských režimů pronásledovaných, je podle pořadatelů důležitým tématem celého festivalu. Dále vystoupí hráči na akordeon z polského Montin Trio, kteří vlastní skladby kombinují s moderní klasikou.

Kromě hudby budou pro návštěvníky festivalu připraveny výtvarné instalace, exotické jídlo, doprovodný program pro děti či stánky neziskových organizací.

Festival, který se v minulosti konal i na Střeleckém ostrově, v parku Ladronka nebo loni v holešovickém V.Hole (Volnočasové centrum Holešovice), uvedl v minulosti například guinejského zpěváka a hráče na koru Moryho Kanté, marseillský vokální sbor Lo Cor de la Plana či hvězdu world music Mahmouda Ahmeda z Etiopie.

Reklama

Související témata:

Doporučované