Hlavní obsah

Začíná oprava Hlávkova mostu, auta pojedou jedním pruhem

Foto: Seznam Zprávy

Praha zároveň připravuje opravu, při které bude nutno zřejmě některé části mostu zbourat. Hotova má být do dvou let.

Reklama

Na pražském Hlávkově mostě začíná výměna nejpoškozenějších přechodových panelů mezi jednotlivými částmi soumostí, po kterých jezdí tramvaje. Při pracích bude částečně omezena doprava, automobily budou jezdit jedním jízdním pruhem.

Článek

„Jedná se o část soumostí, konkrétně o trámový most přes plavební kanál. Práce skončí 11. května. Délka opravy je zhruba 107 metrů, v rozsahu levého jízdního pruhu ve směru Wilsonova,“ uvedla Technická správa komunikací.

Tramvajová doprava bude bez omezení. Hlávkův most tvoří několik mostů, které jsou ve špatném stavu.

V rámci opravy dojde například k rozebrání vozovky, vybourání poškozených prefabrikovaných desek, opravě konzol trámového mostu nebo k montáži nových desek.

Foto: Technická správa komunikací

Opravuje se část soumostí, konkrétně trámový most V011 přes plavební kanál.

Praha zároveň připravuje opravu, při které bude nutno zřejmě některé části mostu zbourat. Hotova má být do dvou let. První části mostu vznikly v letech 1908 až 1910, ty nejnovější jsou z přelomu 50. a 60. let. Most je památkově chráněný.

Nedávná analýza Kloknerova ústavu ČVUT prokázala, že základy, pilíře a nosné oblouky historických částí mostu jsou v pořádku. V dobré kondici jsou také pilíře a základy. Odborníci odebírali vzorky až do takzvaných podzákladů. Založení mostu je podle odborníků funkční a v pořádku.

Naopak ve velmi špatném stavu je část mostu, která ústí na Vltavskou. Tvoří ji takzvaná předpjatá konstrukce a odborníci doporučují ji zbourat a nahradit novou. Rekonstrukci vyžaduje i výzdoba mostu a v dobrém stavu nejsou ani římsy a zábradlí.

Problémy se stavem mostů má Praha dlouhodobě. Na začátku prosince 2017 spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Praha aktuálně řeší také opravu Libeňského mostu. Ve špatném stavu je rovněž Palackého most a Praha letos opraví spodní části Barrandovského mostu.

Reklama

Doporučované