Hlavní obsah

Začíná pátrání po druhé Zemi. Najít ji má teleskop o velikosti pračky

 

Reklama

Teleskop se zaměří na nejbližší hvězdný systém Alpha Centauri.

Článek

Ve Spojených státech rozjeli smělý projekt, Project Blue. Několik soukromých společností chce do vesmíru vyslat teleskop, který by byl zaměřený na Zemi nejbližší hvězdný systém Alpha Centauri. Cíl je jasný - získat první fotku hypoteticky obyvatelného světa, exoplanety obíhající kolem jiné hvězdy než našeho Slunce.

Project Blue je stále převážně na papíře. Ví se ale, že teleskop by měl být velký zhruba jako pračka. Plánovaná vesmírná mise by měla stavět především na poznatcích získaných z Keplerova teleskopu a dalších zařízení. „Nikdo si nemyslí, že mise bude jednoduchá. Alpha Centauri je možná nejbližší soustava planet od Země, ale se vzdáleností 4,4 světelných let (40 bilionů kilometrů) není úplně za dveřmi. A spíš než jednu hvězdu má Alpha Centauri dvě, které se vzájemně obíhají. Světlo z obou hvězd se musí miliardakrát utlumit, abychom něco vůbec viděli,” řekl Jon Morse, bývalý vedoucí astrofyziků v NASA a výkonný ředitel BoldyGo Institute, jež je jednou ze soukromých společností, které se na Project Blue podílí.

I tečka stačí

Pokud zamýšlená mise vyjde, teleskop by měl pořídit snímek osamělé světlé tečky v nekonečné temnotě. I tak by to byl okamžik průlomový. Autoři nápadu ho přirovnávají k fotce takzvané světlemodré tečky, tedy naší Země, jak ji zachytila sonda Voyager, když se při své cestě ze sluneční soustavy v roce 1990 naposledy otočila a planetu vyfotila.

Project Blue bude stát asi padesát milionů dolarů. Pokud vyjde, teleskop by měl dva roky snímkovat systém Alpha Centauri z oběžné dráhy Země.

Od roku 1980 zaměřili astronomové více než 3000 exoplanet mimo sluneční soustavu. Známé jsou ale pouze z nepřesných měření. Kvůli mateřským hvězdám, které obíhají, nebylo dosud možné pořídit přímý obraz planety podobné Zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované