Hlavní obsah

Začíná příjem žádostí do další etapy Nové zelené úsporám, nabídne 39 miliard

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V úterý 12. října začíná příjem žádostí do další etapy dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Na ekologická opatření má být do roku 2030 k dispozici nejméně 39 miliard korun z národních i evropských zdrojů.

Článek

Podobu této části představili zástupci Ministerstva životního prostředí (MŽP) a Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v létě. Fond přijímá žádosti přes web https://novazelenausporam.cz/.

Program cílí na podporu energeticky úsporných renovací a staveb domů, fotovoltaiky a dalších ekologických projektů. Nově budou dotace nejen pro domácnosti, ale také pro majitele bytových domů. Čerpat je lze i na úpravu trvale obývaných rekreačních objektů. Další novinkou je zahrnutí dotačního programu Dešťovka, který podporuje hospodaření s dešťovou vodou. Lidé, kteří v žádosti zkombinují více různých opatření, třeba zateplení a výměnu kotle, také získají bonus.

Portfolio příspěvků se v NZÚ rozšíří také o dotaci na ohřev vody pomocí tepelného čerpadla, na výstavbu dobíjecí stanice pro elektromobily nebo výsadbu stromů při bytových domech. Vzrostla také podpora zateplení starších domů, výstavbu rodinných domů a výměny zdroje tepla. Ředitel SFŽP Petr Valdman už dříve uvedl, že příspěvek může uhradit až polovinu vstupních nákladů.

Přes NZÚ mohou lidé s běžnými a vyššími příjmy žádat také o dotaci na výměnu kotlů, dostanou maximálně 50 procent způsobilých výdajů.

Deseti procenty budou v programu automaticky zvýhodněni žadatelé ze strukturálně znevýhodněných regionů - Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

V nové etapě půjde 11 miliard z Národního plánu obnovy, který využívá evropské peníze. MŽP počítá i s využitím prostředků z prodeje emisních povolenek nebo Modernizačního fondu.

Program Nová zelená úsporám v roce 2014 navázal na předchozí program Zelená úsporám. Za dosavadních sedm let v něm bylo přijato přes 85.000 žádostí a vyplaceno více než 11 miliard korun.

Reklama

Doporučované