Hlavní obsah

Zájem o státní dluhopisy pro občany v druhé emise klesl, začala třetí

Začíná prodej třetí emise dluhopisů pro občany.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé si v rámci druhé emise objednali státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 942,7 milionu korun. Počet objednávek činil 2193. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Při první emisi, která skončila v lednu, lidé objednali a uhradili státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 2,92 miliardy korun. Objednávky činily tehdy 3,07 miliardy korun.

Článek

Tzv. Dluhopisy Republiky objednané v rámci druhé emise je nutné uhradit do středy. Jejich splatnost je šest let a průměrný roční výnos emise 1,99 procenta před zdaněním.

Dnes zároveň začalo MF přijímat objednávky na dluhopisy v rámci třetí emise, a to do 14. června. Dluhopisy budou následně vydány 1. července. Průměrný úrok před zdaněním stanovilo MF u tohoto reinvestičního dluhopisu na 1,91 procenta.

Zároveň úřad v rámci třetí emise emisi nabídl nový typ dluhopisu, tzv. protiinflační. Jeho výnos je stanoven přesně podle vývoje spotřebitelských cen a navýšen o marži 0,50 procenta ročně. Minimální úrokovou sazbu MF garantuje na 0,5 procenta ročně. Splatnost i tohoto dluhopisu je šest let.

MF zahájilo prodej dluhopisů s názvem Dluhopis Republiky na počátku prosince. Objem první emise skončené v lednu byl vyšší než při poslední emisi spořicích státních dluhopisů na jaře 2014, zároveň ale nižší než při předchozích emisích spořicích dluhopisů vydávaných od roku 2011.

Ministerstvo dnes upozornilo, že tzv. protiinflační dluhopis bude možné objednávat pouze prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu přes internetovou aplikaci pssd.sporicidluhopisycr.cz. Reinvestiční dluhopis je možné objednat i na 47 vybraných pobočkách ČSOB.

„Ministerstvo financí myslelo i na občany, kteří jsou vlastníky dluhopisů předchozích emisí státních dluhopisů, a nabízí jim možnost požádat o reinvestici jmenovité hodnoty, popřípadě celého posledního výnosu, do Dluhopisů Republiky,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Jde především o dluhopisy z dřívější emise spořicích dluhopisy, které jsou splatné 12. června 2019.

Schillerová zároveň upozornila, v červnu úřad vyhodnotí úspěšnosti pilotní fáze prodeje Dluhopisu Republiky a rozhodne o dalším postupu.

Nové dluhopisy jsou vydávány v nominální hodnotě jedna koruna. Do konce roku 2012 zákon umožňoval, aby se z korunových dluhopisů neplatila daň, což řada firem využila. Dluhopis Republiky ale podléhá standardní 15procentní srážkové dani.

V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 Kč. Maximální objem je stanoven na pět milionů korun pro jednotlivý typ Dluhopisu Republiky. dluhopisů Objem emisí není předem stanoven, určeno je pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat.

Reklama

Doporučované