Hlavní obsah

Začíná sezóna letů horkovzdušným balónem. Byli jsme ve vzduchu i 10 hodin, říká sportovní pilot

Začíná sezóna letů horkovzdušným balónem. Podařilo se nám zůstat ve vzduchu i 10 hodin, říká sportovní pilot.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

300 až 500 metrů nad zemí můžete už v těchto dnech vidět horkovzdušné balóny. Nebe nad Českem se s jarem opět začíná plnit. Čechy tento sport zajímá stále víc.

Článek

Létat horkovzdušným balónem může skutečně každý. Stačí se přihlásit na kurz a během pár měsíců se můžete stát pilotem i vy. „Je potřeba pilotní průkaz, zdravotní průkaz a průkaz radiotelefonisty. Součástí kurzů je i meteorologie. Tu musíme ovládat dobře, protože pilot se rozhoduje, jestli poletí nebo poletí v závislosti na počasí,“ říká soutěžní pilot horkovzdušného balónu Jan Suchý.

Ovládat obrovsky balón, letět tam, kam máte namířeno, a ještě bezpečně přistát, to vše se může zdát hodně obtížné. „Těžké to není, spíš je složité přemýšlení u toho letu. Vymyslet, jakým způsobem se těch několik disciplín v tom soutěžním letu zaletí a odhadnout to proudění vzduchu tak, aby ho člověk dokázal co nejlépe využít,“ vysvětluje Jan Suchý.

Nejvíce horkovzdušných balónů je vidět od dubna do září. Balón ale můžete potkat i během lyžování v Alpách, tady zima není pro piloty překážkou. Naopak tady je zima žádoucí. Proč? Nejen to se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované