Hlavní obsah

Začíná soud s bývalým poslancem. Kvůli směnkám za 11 milionů pro opilce

Foto: TOP 09

Pavel Severa byl osmnáct let poslanec. Nejdřív za lidovce, potom za TOP 09.

Reklama

Seznam Zprávy získaly kompletní znění obžaloby někdejšího politika TOP 09. Podle policie okradl podnikatele, který se upíjel k smrti. Klíčový posudek psychiatrů ale tuhle verzi rozbíjí.

Článek

Předloni v únoru ohlásila TOP 09, že se zbavuje svého manažera Pavla Severy. Dlouholetého poslance, který osmnáct roků hlasoval ve sněmovních lavicích.

Způsobila to kauza, v níž kriminalisté Severu obvinili z podvodu se směnkami za víc než 11 milionů.

V pondělí jde případ po čtyřech letech vyšetřování k soudu. Severa tam bude v roli obžalovaného, který může jít až na deset let do vězení.

Seznam Zprávy získaly kompletní znění obžaloby v této kauze, jejímiž ústředními postavami jsou bývalý politik a jeho kamarád Zdeněk Švec, podnikatel z Litomyšle, který se upil k smrti.

Základ příběhu se podle obžaloby odehrál takto: Severa využil toho, že jeho kamarád z mládí Švec pije tak, až o sobě skoro neví. Dal mu tedy postupně podepsat několik směnek v hodnotě téměř 10 780 000 korun.

Když pak Švec prodával svůj ateliér na pražských Vinohradech, koupila ho Severova tchyně. Nemusela nic platit. Jako úhrada ceny 5,5 milionu posloužila právě jedna ze směnek. Jednoduše se „započetla“ proti hodnotě ateliéru. Obžaloba tak jinými slovy říká, že Severa svého přítele Švece podvedl, a pak ho ještě pomocí falešných směnek obral o nemovitost.

To vše, jak popisuje obžaloba, Švec zažil „ve stavu snížené způsobilosti rozpoznat faktické důsledky svého počínání, zapříčiněné pravděpodobně po požití alkoholu“.

Švec byl totiž na jednu stranu podnikatelem s mnoha aktivitami, ale zároveň těžkým alkoholikem. Sousedi ho občas nacházeli na ulici bezvládného. V roce 2013 zemřel po jednom z mnoha epileptických záchvatů způsobených právě závislostí na pití. Bylo mu 57 let.

Severa se pak přihlásil jako věřitel do dědického řízení. Tak ostatně celá kauza vznikla. Švecova manželka nevěřila, že její muž si miliony skutečně vypůjčil. A obrátila se na policii.

Věděl o sobě, nebo ne?

Policejní vyšetřování stálo od začátku na tom, že Švec byl tak alkoholem zdecimovaný, že ani nevěděl, co dělá. A toho měl Severa využít a podstrčit mu k podpisu směnky. Že na tom byl Švec zdravotně právě takhle, potvrdil i znalecký posudek, který si nechala vypracovat rodina podnikatele Švece. Naopak Severův znalec došel k opaku – tedy že sice Švec nezřízeně pil, ale že musel mít i normální chvilky, protože prokazatelně řídil své firmy.

Takže policisté požádali o třetí, rozhodující posudek Znalecký ústav Psychiatrické nemocnice Bohnice. Jeho experti potvrdili, že Švec musel mít v době, z níž pocházejí směnky, i světlé chvilky.

„Osciloval mezi sníženými až vymizelými schopnostmi poznávacími a ovládacími. Uvedené však paušálně neplatí pro celé období,“ stojí v závěru bohnického ústavu, který odsouhlasilo devět zdejších lékařských kapacit.

Autoři posudku také zmínili, že kdyby ošetřující lékař viděl, že Švec není schopen už normálně fungovat, upozornil by – jak je obvyklé – soud. A ten by se zabýval případným omezením podnikatelovy příčetnosti. Ale to se nikdy nestalo.

„Představa, že se jednalo o člověka, který konstantně nevěděl, co dělá a byl zcela nepříčetný, je absurdní,“ vysvětluje Severa, který na policii nevypovídal a teprve nyní promluvil pro Seznam Zprávy. I někteří kamarádi a spolupracovníci policistům při výslechu řekli, že Švec v posledních letech života střídal období, kdy normálně fungoval a kdy to s pitím přeháněl tak, že padal a způsoboval si zranění.

„Zkrátka když byl Zdeněk Švec opilý, byl skutečně mimo. Když ale opilý nebyl – obvykle ráno a dopoledne – byl stále bystrý a schopný manažer,“ dodává Severa.

Severa také upozorňuje na to, že si Švec mezi lety 2010 a 2013 půjčoval na směnky i od jiných lidí, k tomu podepisoval různé smlouvy a vyjednával o koupi dalších firem. Tedy že není možné, aby byl v téhle době alkoholem už nadobro zničený. A také že při prodeji vinohradského ateliéru dával vše odsouhlasit i svému právníkovi. Zápočet šestapůlmilionové směnky proti prodeji vinohradského ateliéru potvrdil Švec i u notáře.

„Je nemyslitelné, že bych Zdeňka Švece přinutil podepsat nedůvodné směnky a on by pak proti nim nic neudělal, nikomu o mém nátlaku neřekl, neporadil se s právníkem, rodinou, nenapsal mi jediný dopis nebo výzvu, nepodal na mě trestní oznámení a naopak by aktivně šel a největší ze směnek ještě dodatečně stvrdil, navíc u notáře. To je skutečně komická představa,“ říká Severa.

Na druhou stranu manželka a dcera do protokolů vypověděly, že v posledních letech života byl Švec neustále opilý a že se už o sebe nedokázal sám postarat. Jeden známý ho popsal vyšetřovatelům přímo jako trosku.

Severa: Peněz jsem měl dost

Druhým argumentem obžaloby jsou výpovědi firemní účetní, které měl podnikatel při prodeji ateliéru doslova říct, že „žádná směnka neexistuje“. Stejně tak o směnkách údajně nevěděla rodina.

Policisté si kromě toho při vyšetřování všimli jedné nesrovnalosti - a podpořila jejich přesvědčení, že šlo o podvod. Nesedí totiž data na směnkách. Při podpisu jedné z nich byl Švec na dovolené v Dominikánské republice, při druhé zase na chalupě v Krkonoších.

Severa pro to má vysvětlení: byli přátelé, takže prý Švecovi půjčoval už od roku 2001 různé částky na dobré slovo, a teprve když už půjčky dosáhly určité výše, vypsal směnku a donesl ji Švecovi. Ten si vše překontroloval a třeba za několik týdnů ji podepsal a doručil zpět Severovi. Proto podle Severy data na směnkách neznamenají přesně ten den, kdy směnka vznikla.

A ještě jedna okolnost, která Severovi v očích kriminalistů přitížila: to, že půjčoval Švecovi miliony, a přitom byl sám zadlužený - měl hypotéku a půjčil si i čtyři miliony, mimo jiné na dceřino studium ve Spojených státech.

Severa namítá, že policistům doložil stostránkový přehled příjmů a z něj lze vyčíst, že měl legálně dost na to, aby mohl Švecovi půjčovat.

„Mé vlastní závazky neměly podoby nějaké zadluženosti ústící v ekonomické problémy, mám normální hypotéku na nemovitost jako každý druhý,“ říká Severa.

Kauzu původně policie v roce 2016 odložila s tím, že se nic nestalo. Po stížnosti podnikatelovy rodiny případ znovu otevřela a nakonec Severu státní zástupce obžaloval a poslal k soudu. Severa říká, že několik let vyšetřování mělo zničující dopad: přišel o práci generálního sekretáře TOP 09, nemůže podnikat a nemůže sehnat práci.

Reklama

Související témata:

Doporučované