Hlavní obsah

Začíná soud s mužem, co zaklekl Floyda. Porota musí přiznat politický postoj

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté při včerejším pochodu „Families Supporting Families Joins Mass Action 4 George Floyd Justice 4 All Nationwide Protest“.

Reklama

V USA začíná proces s policistou Derekem Chauvinem. První budou vybíráni členové poroty. Americká veřejnost spekuluje, že jindy rutinní výběr členů může být pro rozsudek klíčový. Případ provází i přísná bezpečnostní opatření.

Článek

V americkém Minneapolisu ve státě Minnesota dnes začíná ostře sledovaný soudní proces s policistou Derekem Chauvinem, který je obviněný z vraždy druhého stupně a zabití druhého stupně za zákrok, při kterém 9 minut klečel na krku zadrženého George Floyda.

Soudní přelíčení, které rezonuje celou americkou společností a lidé ho budou moci sledovat na televizních obrazovkách, začíná výběrem poroty. Z několika desítek kandidátů bude vybráno 12 porotců a čtyři náhradníci. Jakmile k jejich výběru dojde, bude moct začít samotné přelíčení. Podle amerických médií se tak nestane dříve než v řádu týdnů. Nejdříve pak 29. března.

Každé dopoledne a odpoledne se před komisi dostaví čtyři lidé, kteří budou odpovídat na otázky, jež určí, zda jsou či nejsou způsobilí stát se porotci pro tento případ. Každý z kandidátů navíc předem obdržel 16stránkový dotazník, který se jich ptá na znalosti případu, povědomí o mediálním dění a na jejich vlastní interakci s policejními úřady.

Konkrétně tak kandidáti musí například odpovědět, kolikrát viděli video, na kterém Chauvin na Floyda zaklekává, nebo zda se následně zapojili do protestů, jež po incidentu následovaly. Profesorka Valerie Hansová z Cornell Law University uvádí, že otázky v dotazníku jsou oproti jiným kauzám detailnější a osobnější. Tvrdí, že zatímco v jiných případech je při výběru kladen důraz na rodinný stav nebo povolání, v tomto případě je důležitý především „postoj k těm nejdůležitějším společenským a politickým otázkám dnešní doby“ včetně například hnutí Black Lives Matter.

„Myslím, že to, v co každá strana doufá, že se z dotazníku dostane, je pocit, zda bude potenciální porotce otevřený druhům argumentů, které hodlají v průběhu soudního procesu předložit,“ dodává Hansová.

Obhajoba i obžaloba mohou požádat soudce Petera Cahilla, aby byl člen poroty propuštěn kvůli tomu, že je zaujatý nebo v konfliktní pozici. Obě strany mohou také uplatnit možnost člena poroty vyřadit bez udání důvodu. Obžaloba tak může učinit až 9krát. Obhajovací tým Chauvina až 15krát. To ale může být napadeno, pokud se ukáže, že se jednalo o diskriminaci na základě rasy nebo pohlaví.

Vybírání porotců napříč sociálními kruhy celé americké společnosti je ukotveno v ústavě Spojených států. Při řešení některých sporů se jednotlivé strany snaží výběr poroty ovlivňovat a součástí jednotlivých týmů se stávají i konzultanti, kteří radí, jak jednotlivé porotce vybírat.

V soudním procesu s Chauvinem budou členové poroty izolováni. Nebude známá ani jejich totožnost. Ta se bude moci zveřejnit až poté, co tak svolí soudce. V americké historii procesů není neobvyklé, že se jednotliví porotci po procesech vyjadřují veřejně, nebo dokonce sepíšou knihu. Například jako v případu s O. J. Simpsonem.

Americké úřady počítají s tím, že bude soudní proces ostře sledovaný veřejností i médii. Soudní síň přitom chrání betonové zátarasy, ostnaté dráty a bariéry. Zabezpečené jsou i budovy v okolí. V neděli v Minneapolisu proběhla demonstrace, které se účastnilo až 1000 příznivců hnutí Black Lives Matter, již pochodovali ulicemi s nápisy jmen lidí, které tamní policie usmrtila.

Mnoho lidí doufá, že soud vynese přísný trest, kterým vyšle signál proti rasismu a policejní brutalitě, tedy že napříště násilí na černoších v USA nezůstane bez trestu. Pokud by soud vyměřil Chauvinovi trest mírný nebo ho osvobodil, mohla by následovat další vlna protestů.

Podle obhajoby Chauvin uplatnil povolený chvat, protože Floyd při zatýkání kladl odpor. Chce prokázat, že Chauvin během 19 let služby tento chvat nadužíval. Policista si během kariéry vysloužil čtyři vyznamenání a 22 stížností. Jen v jediném případě, týkajícím se ženy bílé pleti, byl napomenut.

Dnešní proces ale může čelit dalším komplikacím. A to kvůli pátečnímu rozhodnutí odvolacího soudu, který nařídil, aby soud nižší instance posoudil obvinění proti Chauvinovi z vraždy třetího stupně. Policista nyní čelí závažnějšímu obvinění z vraždy druhého stupně.

Další tři policisté, kteří byli incidentu z loňského května přítomni, jsou obvinění z napomáhání vraždy a zabití. Soudní proces s nimi by měl začít ještě letos. Se všemi čtyřmi minneapoliská policie ukončila pracovní spolupráci.

Reklama

Doporučované