Hlavní obsah

Začíná veletrh Urbis Smart City věnovaný chytrým městům

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Dvoudenní veletrh Urbis Smart City Fair, který se měl původně uskutečnit letos v červnu, začíná dnes v náhradním termínu na brněnském výstavišti.

Článek

Hlavními tématy konferencí, které jsou stěžejní částí programu, jsou řešení pro chytrá města, digitalizace, životní prostředí i doprava budoucnosti. Na přednáškách a seminářích vystoupí padesátka domácích i zahraničních expertů.

„Návštěvníci se tak dozvědí nové trendy v cirkulární ekonomice (vychází z principu opakovaného využívání surovin) od zakladatelky Institutu cirkulární ekonomiky Soni Jonášové. O Digitálním Česku pro samosprávy k využití pohovoří (vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT) Vladimír Dzurilla. Roman Nekula z Brněnských komunikací posluchačům řekne, jak lze díky C-ITS technologii zvýšit bezpečnost a plynulost dopravy,“ uvedl ředitel Urbis Martin Videczký.

Praktické semináře se věnují například budoucnosti autonomních vozů ve městech, experti představí i projekt udržitelné čtvrti Chytré Líchy v Židlochovicích na Brněnsku.

Kromě konferencí a seminářů najdou návštěvníci v pavilonu E také třicítku vystavovatelů, kteří představí konkrétní chytrá řešení od městského mobiliáře až po autonomní vozidla, jež mohou jezdit bez řidiče.

Veletrh Urbis je jednou z mála akcí z původně plánovaného veletržního kalendáře na letošní rok, které se uskuteční. Většina velkých akcí byla kvůli pandemii koronaviru zrušena.

Při akci budou platit zvýšená hygienická opatření. „Celý prostor budeme pravidelně dezinfikovat, velkou pozornost věnujeme místům s vysokou frekvencí dotyků, jako jsou kliky či madla. Návštěvníci musí mít po celou dobu pobytu na výstavišti zakryté dýchací cesty. Doporučujeme jim využívat i dezinfekci, kterou jsme rozmístili po pavilonu. Prostor jsme navíc rozvrhli tak, aby nebyl problém dodržovat dvoumetrové rozestupy,“ uvedla mluvčí Urbis Aneta Valová.

Veletrh Urbis Smart City je přístupný veřejnosti, na jednotlivé semináře nebo přednášky je ale zapotřebí speciální vstupenka. I když oficiálně je veletrh dvoudenní, a na výstavišti tak skončí ve čtvrtek odpoledne, jeho program pokračuje i v pátek.

„Pro držitele vstupenky na Urbis se uskuteční exkurze zdarma. Zájemci se podívají do brněnských společností, které používají chytrá řešení. Prohlédnou si tak třeba moderní centrálu Brněnských komunikací, prozkoumají zákulisí Dopravního podniku města Brna či zjistí, jak se pracuje s odpadem,“ dodala Valová.

Reklama

Související témata:

Doporučované