Hlavní obsah

Aktivisté budovu žižkovské Kliniky neopustili. Vyklízení bude pokračovat ráno

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika zahájili protestní happening.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce údajně následující den po vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika začít se stabilizací budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Vyklizení může o několik hodin odložit kvůli nahlášené demonstraci k mezinárodnímu dni tuleňů, lachtanů a velryb.

Článek

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika zahájili protestní happening proti plánovanému exekučnímu vyklizení budovy na pokyn jejího majitele, Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC). Akci nahlásili na magistrátu jako demonstraci k dnešnímu dni tuleňů, lachtanů a velryb, na místo dorazila policie, aby svolavatele demonstrace poučila o jejich právech a povinnostech. Kvůli demonstraci je možné, že exekutor vyklizení odloží na pozdější hodiny. Původně mělo začít v 10:00.

Na místě se před 9:00, kdy akce oficiálně odstartovala, začaly scházet desítky podporovatelů centra. Zástupci Kliniky se oblékli do bílých plášťů a kromě reprodukované hudby do mikrofonu předčítají texty týkající se tuleňů, lachtanů a squattingu.

Podle zástupce Kliniky Jakuba Orta aktivisté nechápou, proč by měli objekt opustit a nechat ho dále chátrat. Zástupci SŽDC ráno na tiskové konferenci uvedli, že hned po vyklizení plánují zahájit první opravy budovy, ve které hrozí řada bezpečnostních rizik.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu řekl, že je ochotný se zástupci Kliniky jednat o poskytnutí jiného objektu pro potřeby centra, pokud aktivisté v klidu objekt vyklidí. Ort nicméně ve čtvrtek uvedl, že se chtějí i nadále soustředit primárně na zachování stávající Kliniky, protože nevidí důvod, proč by měl zaniknout. Pokud by museli budovu opustit, budou aktivisté usilovat o vytvoření podobného projektu.

Klinika v budově bývalé plicní kliniky funguje od roku 2014. Nejprve ji aktivisté užívali načerno, později si vyjednali výpůjčku, která již vypršela. Mezitím objekt přešel ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na SŽDC. Ta jej chce zrekonstruovat a zřídit v něm kanceláře pro své zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Doporučované