Hlavní obsah

Začíná výlov rybníka Rožmberk, potrvá až do neděle

Začal výlov rybníka Rožmberk.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Opět po roce zahájili v pátek třeboňští rybáři výlov největšího českého rybníka Rožmberk, který se rozkládá na 647 hektarech. Výnos očekávají podobný jako v minulých letech, tedy zhruba 160 tun tržních ryb. Akce každoročně láká desítky tisíc lidí. Potrvá až do neděle 15. října.

Článek

Výlov začal v 7 hodin ráno. Podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň Josefa Malechy se zátah zopakuje kolem poledne. „Denní výlov končí kolem třetí hodiny odpoledne. Zátah bývá vždycky komentovaný,” řekl ČTK Malecha.

Pod hrází rybníka budou rybáři ukazovat své řemeslo, rybářské muzeum, pro děti přichystali dětský koutek a další atrakce. Široká je i gastronomická nabídka, k níž patří rybí polévky, filety, kapří hranolky i řízky.

Výlov budou provázet dopravní omezení, silnice se dočasně zjednosměrněně uzavřou. Řidiči, kteří pojedou od Třeboně, odbočí za železničním přejezdem vpravo na obec Lužnice. Místo vjezdu k výlovu Rožmberka bude označeno velkým poutačem. Bezplatné parkoviště s dostatečnou kapacitou se nachází přímo u rybníka Rožmberk, řekla mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

Většinu ryb v Rožmberku tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci. Spolu s novou řekou navrhl Rožmberk v 16. století stavitel Jakub Krčín z Jelčan. Budoval se v letech 1584 až 1590. Sypaná hráz je dlouhá 2,4 kilometru, v nejširším místě má v patě až 60 metrů a v koruně 12 metrů. Hráz je vysoká 11 metrů, hloubka vody u hráze je 6,5 metru.

Reklama

Související témata:

Doporučované