Hlavní obsah

Začíná výlov Sopřečského rybníka, ryby nakažené herpes virem hynou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V úterý začnou rybáři s výlovem Sopřečského rybníka. Musí chov zlikvidovat, protože se tam vyskytla nákaza herpes virem. Nakažené ryby hynou, na člověka vir přenosný není.

Článek

Vypouštění devadesátihektarového rybníka trvalo přibližně sedm týdnů. Výlov skončí ve středu, případně ve čtvrtek. V rybníce je kolem 90 tun ryb, měly již tržní váhu. „Před výlovem je to ale jen odhad. Ze zákona máme nárok na odškodnění z nákazového fondu,“ řekl majitel společnosti Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.

Tzv. sháňka ryb začne ráno kolem půl sedmé, podložní síť rybáři zvednou zhruba v 8:00 nebo 8:30. U rybníka budou speciální kontejnery, které pak auta odvezou do kafilérie, kde ryby zlikvidují. Ryby rybáři na lince nejdřív roztřídí. „Ryby se roztřídí na kapra a na dravce a pak se přendají do kontejneru, kde dochází k usmrcování,“ řekl Vondrka.

Po výlovu ryb musí rybník zůstat aspoň šest týdnů ladem. Loviště, kádiště a část rybníka se kvůli dalšímu šíření nákazy ještě dezinfikují vápnem. Nákaza se mohla do rybníka dostat přes vodní ptáky nebo byl vir ve vodě z nedávných povodní. Loni a předloni se vir vyskytl v rybnících na Pardubicku, které má ve správě rybářský svaz v Přelouči.

Reklama

Doporučované