Hlavní obsah

Začínají boje o mistra hokejové extraligy. Obhájí Kometa, nebo potvrdí Plzeň roli favorita?

Začíná play-off (foto: Profimedia).Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Začíná play-off hokejové extraligy. O mistrovský titul bude bojovat osm týmů. Největšími favority jsou vítěz Prezidentského poháru Plzeň a brněnská Kometa, která prvenství obhajuje. Kdo nad hlavu zvedne mistrovský pohár, bude jasné nejpozději 26. dubna.

Článek

Po dvaapadesáti kolech základní části a po předkole play-off už nic nebrání tomu, aby se rozběhly vyřazovací boje hokejové extraligy. Z předkola přes Zlín postoupila Olomouc. Bílí Tygři z Liberce přešli přes Spartu, kterou porazili jasně 3-0 na zápasy.

Základní část vyhrála Plzeň, která získala 107 bodů a překonala tak klubový rekord. Tým trenéra Martina Straky musel na soupeře čekat. Výsledek předkola rozhodl, že plzeňští hráči vyzvou Olomouc. Favoritem této série je Plzeň. A to jednak díky výkonům během celé sezony, ale také díky vzájemným zápasům. Ve třetím kole totiž Olomouc padla, když dostala 10 gólů, ale sama žádný nevstřelila. V odvetě pak Kohouti porážku Plzni vrátili, když vyhráli 5:0, zbylé dva zápasy už ale ovládla Plzeň. Olomoucká obrana si bude muset dát pozor především na útočníka Milana Gulaše. Ten v základní části získal jednašedesát kanadských bodů za 23 gólů a 38 asistencí. Nejproduktivnějším střelcem pak byl jeho týmový kolega Tomáš Mertl.

O osm bodů za Plzní skončil královéhradecký Mountfield. V cestě za titulem mu stojí Bílí Tygři z Liberce. Ti zažili rozdílnou sezonu než v posledních dvou letech. V roce 2016 slavil tým trenéra Filipa Pešána mistrovský titul, vloni došel až do finále, kde nestačil na Kometu Brno. Letos se Liberec pohyboval v dolních patrech tabulky a musel projít přes předkolo play-off. Hradec za úspěchem vede jednačtyřicetiletý Jaroslav Bednář. Letos nastřílel 15 branek a 27 asistencí a vyhrál tak klubové kanadské bodování. Liberec se bude muset poprat s dobrou obranou Východočechů. Mountfield obdržel 101 branek, což je nejméně ze všech týmů. Hradecký klub se kromě obrany může spolehnout na dva mladé brankáře, slovenského gólmana Patrika Rybára a hradeckého odchovance Jaroslava Pavelku. Rybár má mezi gólmany extraligy nejnižší průměr obdržených branek na zápas, a to 1,73. Liberečtí by Hradec mohli překvapit doma. Na domácím ledě byli druhým nejúspěšnějším týmem z celé extraligy. Oba týmy se v bojích o titul setkají poprvé.

Papírově nejvyrovnanější série by měla být mezi Vítkovicemi a obhájcem prvenství z Brna. V tabulce oba týmy dělily jen dva body. Pro Vítkovice byla letošní sezona nejúspěšnější za posledních sedm let. Naposledy se jim takto dařilo v sezoně 2010/2011, kdy se Vítkovičtí dostali až do finále. Zbraní Vítkovic pro čtvrtfinále je silná defenzíva. Ostravané obdrželi druhý nejmenší počet gólů ze všech týmů, a to 119. Podíl na tom má gólman Patrik Bartošák. S úspěšností zákroků přes 93 procent je nejlepší mezi všemi extraligovými brankáři. Výhodou Komety mohou být zkušenosti, které kádr má. Od loňského titulu nedošlo k výrazným změnám, tým je sehraný. Navíc hráči jako Martin Erat, Leoš Čermák nebo Marek Čiliak mají z play-off více zkušeností než vítkovičtí hokejisté. I pro tyto dva týmy jde o historicky první střetnutí ve vyřazovacích soubojích.

Poslední čtvrtfinálová dvojice proti sobě postaví týmy, které se v play-off potkají už popáté. Třikrát se z vítězství radovali hráči Pardubic, Třinec dokázal vyhrát v roce 2014. Oceláři mají každoročně nejvyšší ambice, jejich účast ve čtvrtfinále se tak očekávala. Naopak umístění Pardubic bylo překvapením. Po loňské záchraně v baráži nezačalo Dynamo nejlépe. Z prvních devíti zápasů dokázalo vyhrát jen dva. Nakonec se ale tým trenéra Miloše Holaně zvedl a hlavně díky silnému závěru zakončil sezonu na šestém místě. Oba dva soupeři k sobě mají blízko i díky tomu, jak často si vyměnili hráče. Za Dynamo nastupují Rostislav Marosz, Marek Trončinský, Ján Sýkora nebo Josef Hrabal, kteří dříve oblékali dres Třince. Naopak barvy Ocelářů hájí Tomáš Marcinko a Daniel Rákos. Právě Rákos je dokonce pardubickým odchovancem a v letech 2010 a 2012 slavil s týmem titul.

Které čtyři týmy postoupí do semifinále, bude jasné nejpozději 26. března. Měsíc poté už bude známý i nový mistr extraligy.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 na celoplošné Televizi Seznam. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované