Hlavní obsah

Začínají hry „těch druhých“. Český sport napravil milionovou nespravedlnost

Video: Paralympionici před startem. Podívejte se na dva příběhy českých sportovců, kteří se poprali s nepřízní osudu.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reprezentovat bude celkem 28 českých sportovců a šance na medaile jsou velké. Letos poprvé dostanou stejné odměny jako olympionici. Příběhy dvou paralympioniků přináší nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Arnymu, jak mu všichni říkají, je třicet let. Jeho životní příběh se dá ve zkratce popsat následovně: Chlapec s vážným handicapem se za obrovské podpory rodičů dokázal probojovat až do světových soutěží v plavání. A vítězit.

Z posledních paralympijských her přivezl Arnošt Petráček jako jediný z české výpravy zlatou medaili za závod 50 metrů znak. A na zlato pomýšlí i nyní v Tokiu. Hry začínají už zítra.

Právě sport byl podle něj tím, co mu pomohlo se vyrovnat s handicapem. „Už od malička, kdy jsem se ve vodě pohyboval, mě právě voda hodně nabíjela. Měl jsem díky tomu i chuť do dalších aktivit a do dalších zajímavých věcí, že mi to ani nějak nepřišlo,“ popisuje Arny.

Arnošt jede na paralympiádu už počtvrté. Minulé vítězství kalil fakt, že odměny pro paralympioniky za zisk medaile byly nesouměřitelné s těmi, které získali účastníci olympijských her. Zatímco zlatý šampion z OH dostal sedmicifernou sumu, Arnošt jako „ten druhý“ za zlato dostal částku o řád nižší.

Letošní ročník paralympijských her je pro české sportovce v tomto bodě naprosto výjimečný. Národní sportovní agentura, která vznikla před dvěma lety, totiž srovnala finanční odměny za medaile. Poprvé dostanou paralympionici stejně jako olympionici.

„My jsme velmi rádi, že máme aspoň tu možnost nějakým způsobem přispět právě paralympionikům, protože si myslíme, že to nejsou rozhodně druhořadí sportovci a reprezentují Českou republiku velmi dobře, stejně tak jako olympionici,“ vysvětluje předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Velké ambice má mimochodem i další sportovkyně, která míří v těchto dnech do Tokia. Pro Terezu Jakschovou - pětadvacetiletou sprinterku, to budou první paralympijské závody.

„Chtěla bych do finále. Myslím si, že by to mohlo být hratelné, protože když jsem byla na posledním mistrovství světa, tak jsem byla devátá, o pár setinek, takže teď bych chtěla do toho finále a běžet co nejlépe,“ doufá Tereza.

Jaké rozdíly v odměňování dosud byly? Jak se paralympionici chystali na závody? V kolik medailí doufají? A čím nás mohou inspirovat? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované