Hlavní obsah

Začínají se prodávat svatomartinská vína, v Brně se uskuteční největší košt

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Se začátkem otvírací doby obchodů se dnes začínají prodávat svatomartinská vína letošního ročníku.

Článek

Podle posledních údajů Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně propůjčuje vybraným vínům, půjde letos do prodeje rekordní množství 2,34 milionu lahví. Je to o 4000 více než dosavadní rekord z roku 2016.

Letos mohou obchodníci vína začít prodávat až 11. listopadu, Vinařský fond v minulosti udělal výjimku, když tento tradiční termín připadl na pondělí, a povolil zahájit prodej před svátkem svatého Martina. „Letos k tomu není důvod, čtvrtek je příhodný termín a většina svatomartinských akcí se koná o následujícím víkendu,“ uvedl dříve ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Největší svatomartinský košt se dnes stejně jako v minulosti odehraje na brněnském náměstí Svobody, kde 100 vinařů bude nabízet 100 druhů vína se značkou Svatomartinské. Žehnání vínu a průvod se svatým Martinem na koni ale zažijí i lidé v Uherském Hradišti nebo ve Znojmě.

Podle tradice si teprve 11. listopadu v 11:00 mohou lidé mladým vínem poprvé přiťuknout.

S oslavou prvního vína vyrobeného z letos sklizených hroznů se pojí řada akcí v restauracích, které nabízejí tradiční svatomartinské menu zahrnující obvykle speciality z husího masa.

Značku Svatomartinské letos nese 328 vín od 80 výrobců. Nejhojněji jsou zastoupena bílá vína, kterých je 155, růžových vín a klaretů je 94 a červených svatomartinských 79 druhů.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten letos již posedmnácté ve spolupráci s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem svatého Martina na koni.

Reklama

Doporučované