Hlavní obsah

Začínáme od nuly, překvapil trenér Říha. Jak jsou na tom Češi týden před startem MS?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Česká reprezentace rozjela domácí generálku před světovým šampionátem prohrou s papírově nejslabším soupeřem. Trenér Miloš Říha po utkání s Finskem (2:3) v Brně prohlásil: „Máme nové mužstvo a začínáme od nuly.” Proč, když mistrovství světa začíná už za týden?

Článek

Že jsou turnaje Euro Hockey Tour jen přátelskými pouťáky? V průběhu našlapané sezony možná, teď ani náhodou. Týden před startem mistrovství světa v Bratislavě si evropská elita dala v plné síle dostavení v Brně. A fanoušci o víkendu uvidí unikátní hokejovou show.

Češi ji rozehráli už ve čtvrtek večer a ne zrovna šťastně. S Finskem, které se vinou velkého počtu omluvenek zámořských hvězd chystá na šampionát se skromným evropským kádrem, prohráli 2:3.

A trenér Miloš Říha po utkání, které jeho svěřenci zahájili hodně ospale, prohlásil. „Vím, proč byl náš start tak ospalý. Berte to tak, že jsme zase vytvořili nové mužstvo a začínáme od nuly. Není se co divit.”

Nejednoho svými slovy zaskočil. V průběhu celé sezony neustále opakoval, že základní kostru týmu chce pro turnaj složit z hokejistů hrajících v Evropě. Češi tak do turnajů Euro Hockey Tour nastupovali s třicátníky, nováčci dostávali jen pramálo šancí. A přesto to nejspíš k ničemu nevedlo.

Zatímco ostatní soupeři mohou ladit detaily a ve svých sestavách řešit jen drobné otazníky, v kabině českého týmu zatím zřejmě není jasno vůbec o ničem.

V sobotu Češi hrají v Brně od 18:30 se Švédy, v neděli od 18:00 hostí hvězdami nabitou sbornou. Právě během následujících 72 hodin musí Říha a spol. rozlousknout řadu klíčových otázek.

Jak bude vypadat konečná nominace?

Pohled na českou soupisku zatím trochu připomíná guláš, ve kterém je těžké se vyznat. Pár dnů před startem vrcholného turnaje sezony je naprosto nečitelná.

Zatímco Švédové už mají v Brně tým, který ve stejném složení odjede i na mistrovství světa, a Rusové budou dělat na soupisce jen poslední korekce, Češi by ještě teď složili s drobnou porcí nadsázky týmy dva.

Nervozitu a napětí neskrývají mimo záznam kamer ani samotní hráči, ne všichni zřejmě cítí, že se s nimi mluví férově a na rovinu. Nastalá situace je přinejmenším neobvyklá.

Na soupisce pro brněnský turnaj jsou 4 brankáři, 12 obránců a rovných 20 útočníků. Trenéři tak budou muset v neděli večer, až oficiálně zveřejní pětadvacetičlenný seznam nominovaných, vyškrtnout minimálně deset borců. A kdo ví, jestli ne ještě víc. Záleží na tom, zda vývoj zámořské NHL neuvolní do akce Davidy Krejčího a Pastrňáka, Tomáše Hertla, případně brankáře Pavla Francouze.

Aktuální soupiska českého týmu týden před startem MS

Brankáři (4):

Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA), Marek Langhamer (Chabarovsk, KHL), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec).

Obránci (12):

Radko Gudas (Philadelphia, NHL), Jan Rutta (Tampa Bay, NHL), Filip Hronek (Detroit, NHL), Jakub Jeřábek (San Antonio, AHL), David Sklenička (Laval, AHL), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Jakub Krejčík (Lukko Rauma, Finsko), Filip Pavlík, Petr Zámorský (oba Mountfield HK), Tomáš Kundrátek (Davos, Švýcarsko), David Musil (HC Oceláři Třinec).

Útočníci (20):

Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay, NHL), Michael Frolík (Calgary, NHL), Dominik Simon (Pittsburgh, NHL), Dmitrij Jaškin, Jakub Vrána (oba Washington, NHL), Filip Chytil (New York, Rangers, NHL), Robin Hanzl (Spartak Moskva, KHL), Michal Řepík (Podolsk, KHL), Jiří Sekáč (Kazaň, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), David Tomášek (Jyväskylä, Finsko), Rudolf Červený (Brynäs Gävle, Švédsko), Hynek Zohorna (Lahti, Finsko), Jan Kovář (HC Škoda Plzeň), Martin Zaťovič (HC Kometa Brno), Tomáš Fořt (PSG Berani Zlín), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Lukáš Rousek (HC Sparta Praha).

Z logiky věci tak vyplývá, že místo sehrávání týmu si trenéři v Brně stále nejsou jistí, jak má jejich sestava za týden vypadat. „Odehrát všechny tři zápasy v jedné sestavě je nesmysl. Na MS nás čeká jen ve skupině sedm zápasů,” prohlásil Říha s tím, že mu hodně napověděl večerní zápas.

Proti Finsku se na ledě přitom stále neobjevil Ondřej Palát z Tampy a až v pátek se k týmu připojí na dopoledním tréninku Jakub Vrána z Washingtonu. Říha navíc všechny last minute posily z NHL uvítal výrokem, že nikdo nemá místo v týmu jisté. V médiích už za toto nezvyklé jednání směrem k hráčům z NHL slízl kritiku.

Kdo bude brankářskou jedničkou pro turnaj?

Jakub Kovář, Šimon Hrubec, Patrik Bartošák a Marek Langhammer. Tahle čtveřice v Brně bojuje o nominaci do Bratislavy, vedení týmu je navíc stále na drátě a sonduje situaci kolem Pavla Francouze. Na mistrovství světa odcestují gólmani tři.

Všechny zdobí vyrovnanost výkonů: Jakub Kovář v letošní sezoně ovládl statistiky KHL, třebaže ho brzdilo vážné zranění a kvůli zánětu v kotníku mu lékaři málem amputovali nohu. Šimon Hrubec dotáhl Třinec k mistrovskému titulu a míří po sezoně do zahraničí. Patrik Bartošák je zase dlouhodobě považován za nejlepšího brankáře Tipsport extraligy.

Anketa

Jak skončí Češi na MS v Bratislavě?
V základní skupině
4,8 %
Ve čtvrtfinále
31,1 %
V semifinále
15,6 %
Budou hrát finále
48,5 %
Celkem hlasovalo 33096 čtenářů.

Takže kdo? Všichni v průběhu sezony odchytali v reprezentačním dresu srovnatelný počet zápasů, ani jeden v sezoně nehořel. Z pohledu bitvy o brankoviště tak trenéři řeší velice příjemné starosti. Napoví víkendový program: Češi se postaví nabitým týmům Švédska a Ruska. A to bude zejména pro gólmany zatraceně těžký test.

V boji o klíčový post mají zřejmě lehce navrch Jakub Kovář a Patrik Bartošák. Podle trenérů totiž v Brně budou chytat jen oni.

S kým má hrát Jakub Voráček?

Po utkání s Finskem je jasné, že pohromadě pro příští utkání zatím zůstane čistě formace Frolík-Simon-Voráček, kterou dali trenéři dohromady až v polovině zápasu. Lajna hýřila pohybem a po boku parťáků z NHL vzrostl i výkon Voráčka, který se v úvodu zápasu na evropském kluzišti hodně trápil.

„Trošku mi chyběl centr, který by hrál prim. Kovářovi (původní Voráčkův centr) s Hanzlem to nešlo, pomalu se chytá Chytil. Věřím, že ještě přijedou kluci zpoza moře,” řekl Říha.

Je naprosto jasné, koho tím myslel. Ve hře je teoreticky stále možný příjezd Davida Krejčího (a jeho parťáka Davida Pastrňáka), Tomáše Hertla nebo Radka Faksy. Tím by síla českého útoku a obsazení pozice elitních centrů získala úplně jinou dimenzi.

Jakub Voráček o souhře s Dominikem Simonem a Michaelem Frolíkem

„Věděl jsem, že Dominik Simon je rychlý, šikovný na puku, tak jsem ho nechal jezdit. Protože jsem toho měl v první polovině plné zuby. Potom jsem se trošku rozjezdil. Ale i tak jsem ho nechal spíš tvořit, já jsem se cpal do brány. Měli jsme pár šancí ve třetí třetině, škoda, že to tam nepadlo. Jak říkám – byly to dva rozdílné zápasy – první a druhá půlka.“

Budou mít Češi v Bratislavě šanci na medaili?

Sedm let. Tak dlouho už trvá čekání českého hokeje na medaili z velké světové akce. A kdybychom měli usuzovat třeba podle kurzů sázkových kanceláří, nedočkají se tuzemští fanoušci oslav na Staroměstském náměstí ani letos. Bookmakeři to vidí stejně jako na posledních akcích – konec ve čtvrtfinále a konečné šesté místo.

Reálná síla českého týmu se ani týden před startem turnaje v Bratislavě, tedy v prakticky domácím prostředí, s ohledem na nejasné složení konečné nominace dá těžko odhadovat. Přesto turnaj v Brně napoví, zda se po letech půstu tuzemský hokej dočká senzace.

Radko Gudas o výkonu českého týmu a vyhlídkách pro šampionát

„Ještě musíme určitě zlepšit přesilovky. Když jich budeme mít tolik, musíme alespoň dva góly dát. A taky komunikaci, která by nám usnadnila situaci. Musíme na sebe více mluvit, pomáhat si. Zápasy s Ruskem a Švédskem budou velký test. Musíme se k tomu postavit srdcem a hrát jako na konci proti Finům. Když na ně budeme tlačit a budeme hrát náš hokej, máme šanci vyhrát.

Petr Hubáček nám při čestném buly přál nakonec oslavu na Staromáku, to se poslouchalo skvěle. Měl jsem husinu. Když jsem na ty oslavy dříve koukal, řekl jsem, že bych to chtěl také jednou dokázat a stát tam. Motivace je obrovská. Budeme chtít předvést co nejlepší výkon a k tomu národu to bránit.“

Rusové budou o víkendu v DRFG Areně demonstrovat neuvěřitelnou hokejovou sílu, do Brna přicestovali i s Alexandrem Ovečkinem, Jevgenijem Malkinem nebo démonem letošní sezony NHL Nikitou Kučerovem.

Stejně děsivě vypadá i soupiska Švédska s celkem šestnácti krajánky z NHL: Vyčnívají mezi nimi jména jako Henrik Lundqvist, Oliver Ekman-Larsson nebo Elias Pettersson.

Až vzájemná konfrontace s nimi promluví o nadějích českého týmu. Vzhledem ke konkurenci by konečný zisk jakékoliv medaile v Bratislavě byl spíš senzací.

Reklama

Doporučované