Hlavní obsah

Velká změna pro malé stavebníky. Vysoký plot půjde vztyčit i bez souhlasu sousedů

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Začít stavět by mělo jít od příštího roku rychleji. O novele stavebního zákona s Petrem Bohuslávkem.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Místo několika měsíců jen pár týdnů. Získat povolení pro stavbu domu by mělo být už příští rok rychlejší a jednodušší.

Článek

Kdo má v plánu příští rok stavět dům, nemusel by na úřadech strávit tolik času. Díky novele stavebního zákona, kterou se čerstvě zabývá Sněmovna, by totiž místo stavebního povolení mělo k zahájení stavby stačit takzvané ohlášení. Vyřídit ho je jednodušší a hlavně podstatně rychlejší.

Dosud takové zjednodušení platilo jen pro ty, kteří chtěli stavět dům do 150 metrů čtverečních zastavěné plochy. Nově by velikostní limit měl zmizet úplně.

„V tuto chvíli musí i malý stavebník jít na stavební úřad, čekat, jestli dostane povolení. Musí získat svolení sousedů, je to strašná patálie. Nově to bude stačit pouze ohlásit," vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Z měsíců by se tak mohly stát týdny. Úřad se k ohlášení musí totiž vyjádřit nejdéle do 30 dnů. Navíc sousedi, na rozdíl od stavebního povolení, se nemohou odvolávat a tím celou věc prodlužovat.

Dvoumetrový plot bez diskuzí se sousedy. Skleník nebo bazén s jedním dokumentem

Zcela bez papírování, a dokonce bez souhlasu sousedů, by měl jít nově postavit také plot.

„Mám hranici svého pozemku a budu si na něm moci postavit plot, pokud je do dvou metrů výšky, bez jakéhokoliv povolení," říká stavební inženýr Petr Bohuslávek z portálu TZB Info.

Snazší to bude také s bazénem nebo skleníkem. Úplně bez dokumentů to ale nepůjde. K jejich stavbě bude ovšem potřeba jen územní rozhodnutí, nebo územní souhlas. To znamená tedy i posvěcení sousedů.

Šlechtová počítá s tím, že novinka uvolní ruce přetíženým stavebním úřadům, které se budou moci věnovat složitějším stavbám, jako jsou například dálnice. Jejich příprava by se měla zrychlit i díky další novince ve stavebním zákoně – koordinovaném stavebním řízení.

To spojuje tři současná povolení do jednoho – posudek na životní prostředí, územní plánování a stavební povolení. V tuto chvíli se musí vyřizovat postupně, což celý proces třeba u velké silniční stavby může protáhnout na několik let.

„Jde o poměrně velkou změnu. Ten, kdo se bude chtít odvolat, bude to moci udělat až na konci celého procesu. Nikoli v každém stadiu zvlášť jako nyní. Ušetří to čas, bude méně byrokracie," slibuje si Šlechtová.

Úřady: Svoje razítka nedáme!

Původně ale měla ministryně ještě mnohem ambicióznější plány. Chtěla zavést do praxe systém „jedna stavba – jeden úřad". Podle jejích představ by stavebníci jen došli oznámit své plány na stavební úřad, který by všechny další posudky či stanoviska od státních úřadů zajistil sám.

Momentálně si investoři musí sehnat například povolení od vodohospodářů nebo dopravních úřadů sami. Jenže ministryně narazila – úřady jejích kolegů se, zjednodušeně řečeno, nechtěly vzdát svých razítek.

„To je trochu zklamání. Setkalo se to s velkou nevolí jednotlivých ministrů. Zvítězil bohužel resortismus, nechtěli se vzdát svých kompetencí," dodala Šlechtová.

Je to prohra, říkají velcí stavaři

Novela je krokem zpátky i podle stavařů. Zjednodušení systému je podle nich hlavně u velkých infrastrukturních staveb klíčové.

„Novela úplně vylučuje dosažení cílů, které byly stanoveny. Malým stavařům pomůže, pro velké projekty ale vlastně nic neznamená," přidal se ke kritice prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Podle odborníků je tak stále třeba sáhnout po úplně novém zákonu, který stavební normy změní od základu. Bez něj se výstavba nových silnic, dálnic nebo železničních koridorů neurychlí. Ministerstvo si toho je vědomo a zákon chystá.

V Česku se v roce 2015 začalo stavět 50 kilometrů dálnic, letos 70 km a pro příští rok plánuje Ministerstvo dopravy zahájit dvojnásobek.

Reklama

Doporučované