Hlavní obsah

Začne propouštění horníků. Do dolů míří mobilní úřady práce

Foto: Shutterstock.com

Mobilní poradenské středisko úřadu práce bude od pondělí také na Dole Darkov.

Reklama

Úřad práce otevře v pondělí za přísných bezpečnostních a hygienických podmínek tři mobilní poradenská střediska v prostorech těžební společnosti OKD na Karvinsku. Budou na dolech ČSM, Darkov a ČSA.

Článek

„Zaměstnancům, kterých by se v příštích měsících mohlo týkat propouštění, budou zástupci úřadu poskytovat cíleně zaměřené služby tak, aby do evidence uchazečů o práci buď vůbec nemuseli, nebo jen na nezbytně nutnou dobu,“ sdělila mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

OKD má na konci února ukončit těžbu v dolech Darkov a ČSA a propustit zhruba 2000 lidí. Na konci září bylo v evidenci ÚP v Moravskoslezském kraji téměř 44 700 nezaměstnaných, jejich podíl činil 5,4 procenta, což bylo spolu s Ústeckým krajem nejvíce v zemi. Zaměstnavatelé v kraji nabízeli přes 14 300 volných míst.

Specialisté úřadu práce proberou se zaměstnanci OKD jejich konkrétní situaci a seznámí je s nabídkou volných pracovních míst v regionu i v celém Česku. „Na základě znalosti struktury propouštěných zaměstnanců v první vlně se budeme snažit vytipovat vhodná pracovní místa pro konkrétní klienty. Zároveň zájemcům poskytneme aktuální přehled rekvalifikačních kurzů. Tak, abychom maximálně podpořili jejich šance na nové pracovní uplatnění,“ uvedl ředitel krajské pobočky úřadu v Ostravě Petr Prokop.

Mluvčí dodala, že v kraji je o rekvalifikace značný zájem a za prvních devět měsíců letošního roku do nich úřad práce zařadil více než 1000 lidí. „Nejžádanější jsou v tomto regionu rekvalifikační kurzy zaměřené na rozšíření řidičského průkazu o skupinu C a o rekvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách. Zvýšená poptávka je i po kurzech z oblasti služeb – například pro kadeřnice a kosmetičky,“ uvedla Beránková.

S hledáním nového zaměstnání budou propouštěným pracovníkům pomáhat i personalisté OKD. Ve firmě od roku 2014 funguje program Nová šichta, kontaktní kanceláře jsou na všech dolech.

„Tento program se nejvíce osvědčil při útlumu Dolu Paskov v roce 2017, kdy se nám zaregistrovalo přes 330 lidí. Všem jsme pomohli. Jedná se o individuální péči o každého zaměstnance podle jeho potřeb. V praxi to vypadá tak, že pomáháme například s přípravou na pracovní pohovor nebo sepsat životopis,“ uvedla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Kontaktní místa pro zaměstnance fungují na všech lokalitách a zaměstnanci si mohou domluvit schůzku podle svých časových možností. „Velkou výhodu vidíme v tom, že v Nové šichtě pracují naší kmenoví zaměstnanci, jsou to naší personalisté, často se tedy s klienty znají a je to o důvěře a individuální pomoci,“ dodal výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

OKD stále navazuje spolupráci se zaměstnavateli v moravskoslezském regionu, kteří hledají pracovníky. „Ta spolupráce s firmami je oboustranná, máme speciální aplikaci, firmy tam vkládají své nabídky pracovních pozic. A z druhé strany je k dispozici databáze klientů Nové šichty, kdy my těm lidem vyplníme virtuální kartu s potřebnými údaji pro zaměstnavatele. A zaměstnavatel si podle těchto karet vybírá ideálního pracovníka. Veškerá komunikace probíhá přes konzultanty Nové šichty,“ doplnila Radka Naňáková, personální ředitelka OKD.

Přihlásit se do programu Nová šichta může každý zaměstnanec OKD, který v budoucnu rozváže pracovní poměr, nebo i ten, který už v OKD nepracuje, maximálně však šest měsíců zpětně.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Těžba v posledních dolech má skončit na konci roku 2022. I s pracovníky dodavatelských firem v dolech pracuje přes 7000 lidí.

Reklama

Doporučované