Hlavní obsah

Začne provoz na lince, která propojí Dolní oblast Vítkovic a Zoo Ostrava

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní podnik Ostrava (DPO) zahájí v sobotu provoz na nové lince číslo 88, která propojí dva nejnavštěvovanější turistické cíle Moravskoslezského kraje: Dolní oblast Vítkovic a Zoo Ostrava.

Článek

Na vyhlídkové trase budou jezdit patrové autobusy, které si podnik pořídil loni za více než 28 milionů korun.

Linka bude zastavovat mimo jiné na frekventovaných zastávkách Stodolní nebo Konzervatoř. „Linka bude provozována pravidelně v intervalu 30 minut po celý den o sobotách, nedělích a státních svátcích ČR a do budoucna také o polských státních svátcích. Primárně na ni budou nasazovány oba doubledeckery Scania UNVI Urbis DD s pohonem na CNG,“ uvedla mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Autobusy jsou dlouhé 12,3 a vysoké čtyři metry. V dolním podlaží mají 13 a v horním 55 míst k sezení. Jsou vybaveny klimatizací, wi-fi, kamerovým systémem či USB konektory. Jedná se sice o vyhlídkový vůz určený za jízdy hlavně k sezení, je v nich ale i prostor pro vozíčkáře nebo pro cestující s kočárkem.

„Jízda atraktivním doubledeckerem je z pohledu tarifu běžnou jízdou v rámci ostravské MHD, cestující tak nepotřebují žádné speciální jízdné. Jízdenku si mohou pohodlně zakoupit například přímo ve voze bankovní platební kartou,“ uvedl náměstek ostravského primátora Vladimír Cigánek (ODS).

DPO se stal loni na podzim prvním městským dopravcem v České republice, který nasadil dvoupodlažní autobusy na běžné lince. Od 1. listopadu jezdí na lince 78 mezi Porubou a průmyslovou zónou v Hrabové. „Stále platí, že přes týden budou doubledeckery nasazovány i na vybraných spojích linky číslo 78,“ uvedla Šnoblová.

Reklama

Doporučované