Hlavní obsah

Začne velký test dalšího šíření epidemie. Na vinobraní míří desítky tisíc lídí

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Nejmasovější akce v zemi se po loňské covidové pauze opět obnovují. Třeba Pálavské vinobraní o druhém zářijovém víkendu přivítá desetitisíce lidí. Zájem je ještě větší než v předcovidových letech.

Článek

Až 65 tisíc lidí jezdilo před covidem na Pálavské vinobraní do Mikulova. Jde o jednu z prvních nejmasovějších akcí v Česku, která se od doby epidemie obnovuje v plné míře. A hlavně test, jak moc virus znovu získá na síle. Na vinobraní budou stovky hloučků lidí bez roušek.

Vláda, hygiena i organizátoři proto spoléhají na preventivní opatření. Všichni návštěvníci musí při vstupu na akci prokázat bezinfekčnost. A to buď dokončeným očkováním, potvrzením o prodělané nemoci v uplynulých 180 dnech, nebo negativním testem na koronavirus. „Bude to fungovat tak, že návštěvník při prvním vstupu do uzavřené zóny předloží doklad o bezinfekčnosti. A pokud tuto podmínku splní, dostane pásku na ruku, která ho opravňuje ke vstupu na Pálavské vinobraní. Při jakémkoli dalším průchodu přes uzavřené zóny už se nemusí nijak prokazovat,“ přiblížil mluvčí akce Dominik Ryšánek.

V Mikulově budou za týden v době vinobraní fungovat také dva mobilní testovací týmy. Jeden bude testovat dopředu zaregistrované zájemce, druhý neregistrované. Kromě bezinfekčnosti musí organizátoři dbát také na to, aby na dva metry čtvereční připadal jeden návštěvník. V uzavřených prostorách musí mít lidé respirátory, venku na vzdálenost větší než dva metry a při degustaci ne. „Nepředpokládáme ale, že by někdo chodil po areálu a kontroloval lidi, jestli mají roušku, a nařizoval jim, aby si ji nasadili,“ doplnil Ryšánek.

Setkání lidí z různých konců Česka? Riziko

Pořadatelé byli v kontaktu s hygienou. Podle organizátorů apelovala na to, aby účastníkům připomínali platná protiepidemická opatření. Zda jejich dodržování budou hygienici kontrolovat přímo na místě, není jasné. „Informace o budoucích kontrolních akcích pracovníků Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje sdělovat nebudu,“ uvedl vedoucí odboru krajské hygieny Milan Šles.

Vědec a lékař Marián Hajdúch v souvislosti se zrychlením nákazy v Karlovarském kraji po filmovém festivalu uvedl, že problematické je zejména setkávání mnoha lidí z různých koutů země. To se týká i vinařských akcí. „Mobilita může zvednout množství nákaz, hraje velmi podstatnou roli,“ konstatoval odborník, který se podílel třeba na chytré karanténě.

Pořadatelé Pálavského vinobraní se připravují na desetitisíce lidí. Očekávají větší nápor než průměrný rok, a to i proto, že konkurenční Znojemské historické vinobraní už podruhé nebude.

„Návštěvnost se každý rok pohybuje kolem padesáti tisíc klientů, ale momentálně nedokážeme říci, kolik lidí to bude letos, jelikož Znojemské vinobraní, které má o hodně vyšší návštěvnost, se v tomto roce neuskuteční,“ řekl Ryšánek. Podle něj je možné, že kvůli povinnému dodržování rozestupů nebude možné vpustit do areálu ty, kteří si vstupenku nekoupí předem.

Do poloviny srpna byla akce nejistá

Plné kapacity ve dny vinobraní hlásí oslovení ubytovatelé v Mikulově. Někteří mají už rok dopředu plno, pořád jim ale volají zájemci o ubytování ve dny akce. Přestože až do poloviny srpna nebylo jisté, zda vinobraní bude. „Letos je nadměrný zájem. Ostatní vinobraní totiž zrušili a všichni se hrnou do Mikulova. V červenci a srpnu mi na to datum přicházelo deset až patnáct e-mailů denně. Musím je odmítat,“ uvedl provozovatel Penzionu Jana v Mikulově.

Mezi letos zrušená vinobraní patří třeba to Znojemské, které se konalo naposledy před dvěma lety. Tehdy tam zamířilo rekordních 85 tisíc degustátorů. Právě kvůli velikosti akce i epidemické nejistotě se pořadatelé rozhodli akci nepořádat.

Připravujeme se na desetitisíce lidí. Očekáváme větší nápor než v průměrných letech, a to i proto, že konkurenční Znojemské historické vinobraní už podruhé nebude.
organizátoři Pálavského vinobraní

„Ještě v půli července nebylo zřejmé, jak budou vypadat podmínky pro pořádání kulturních akcí v září. Běžně máme rok dopředu nasmlouvané interprety, připravený doprovodný program, naplánovaný průvod,“ vysvětlil ředitel pořádající Znojemské Besedy František Koudela.

Alternativa: Degustátoři nebudou na jednom místě

Letos už podruhé organizují druhý zářijový víkend také „koronavirovou“ alternativu, která má zabránit kumulaci velkého množství lidí na jednom místě. Jde o Vinařské t(r)ipy, které se konají na desítkách míst ve Znojmě a okolí.

„V některých obcích půjde jen o otevřené sklepy a s nimi spojené degustace, v jiných půjde i o koncerty a další aktivity. Tam se tedy podmínky mohou lišit podle vyhodnocení a nastavení podmínek jednotlivých obcí a organizátorů. V zásadě ale půjde o prokázání bezinfekčnosti a používání respirátoru na podmíněných místech,“ uvedl ředitel Znojemské Besedy. Loni vinařskou akci navštívily desítky tisíc lidí.

Pořadatelé ani krajští hygienici nevylučují, že se do začátku akcí ještě změní protiepidemická pravidla a budou se jim tak muset přizpůsobit.

Reklama

Doporučované