Hlavní obsah

Zácpy skončí v roce 2025. Cestování ovládne létající taxi

Létající taxíky chce společnost Lilium nabídnout do roku 2025.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Létající taxi vyvíjí společnost Lilium. Bude létat rychlostí až 300 kilometrů za hodinu.

Článek

Čínská investiční společnost investovala 90 milionů dolarů (v přepočtu téměř 2 miliardy korun) do německého startupu Lilium, který vyvíjí létající taxi. Firma už vyrobila a úspěšně otestovala dvoumístný prototyp.

Stroj startuje vertikálně a létá pouze na elektřinu. S novou investicí ale rozšíří své vývojové oddělení a pustí se do konstrukce pětimístné verze, která by měla létat rychlostí až 300 kilometrů za hodinu. Pohánět ji bude 36 elektrických motorů a uletí do vzdálenosti až 300 kilometrů.

Myšlenkou startupu Lilium je nabídnout každému možnost zkrátit dobu strávenou cestováním, třeba z domova do práce, z hodiny až na patnáct minut.

„Představte si, že nikdy nebudete stát v zácpě - a za to nezaplatíte víc, než kolik stojí jízdenka na vlak,” píše firma na svých internetových stránkách.

Lilium slibuje, že díky létajícímu taxi se doba jízdy z Manhattanu na letiště Johna F. Kennedyho zkrátí z 55 na 5 minut. A není to ani hudba příliš vzdálené budoucnosti. Létající taxi si podle firmy objednáte prý už v roce 2025.

Reklama

Související témata:

Doporučované