Hlavní obsah

Žádají zpět zámky, ale i šperky. Majetek v pozadí sporu s Lichtenštejny

Foto: Shutterstock.com

Knížecí rodina Lichtenštejnů požaduje od českého státu vrácení pěti moravských hradů a zámků včetně Lednice (na snímku) a Valtic.

Reklama

Nejde jen o nároky knížete na rozsáhlé majetky. Lichtenštejnská vláda věří, že verdikt Evropského soudu pro lidská práva pomůže i dalším občanům tohoto státu, kteří se s Českem soudí o vrácení zabavených věcí či odškodnění.

Článek

Lichtenštejnsko ve středu oznámilo, že podává žalobu na Česko k Evropskému soudu pro lidská práva. Tamější vláda si od toho slibuje nejen řešení sporu, který je mediálně známý – o 600 hektarů lesa u středočeských Říčan – ale doufá ve výsledek, který pomůže i dalším 28 občanům.

„Považujeme za velice důležité zdůraznit, že nám jde o to, aby bylo učiněné rozhodnutí, které se bude vztahovat na všechny případy. I u dalších státních příslušníků dochází k chybné aplikaci Benešových dekretů na jejich osobu,“ upozornil Martin Frick, vedoucí lichtenštejnské kanceláře zahraničních věcí, s tím, že jinak by tito občané neměli naději na úspěch.

V žalobě na Česko se tak přeneseně hraje nejen o rozsáhlé majetky, o jejichž navrácení usiluje Nadace knížete z Lichtenštejna, ale i o nároky dalších lichtenštejnských občanů, jejichž předkům byl konfiskovaný majetek.

V pozadí sporu tak jsou nároky na zámky, ale i odškodnění za zdánlivé drobnosti, jako jsou šperky, automobil nebo akcie.

Přišli jsme o továrnu na žiletky, tvrdí rodina

Lichtenštejnsko podle dokumentů, které dalo novinářům, eviduje celkem 39 svých občanů včetně knížete, kterým byl zkonfiskovaný majetek. Z toho v deseti případech jde o majetky nebo aktiva, které se nachází na území Slovenské republiky a kterých se tedy případný verdikt Evropského soudu pro lidská práva netýká.

Mezi zbylými 29 lidmi jsou příslušníci lichtenštejnského rodu, ale i další rodiny a jednotlivci.

Foto: Creative Commons/Kamil Vašinka

Zámek Štemplovec

Například Dorothě von Janotta měl být zkonfiskován zámek a statek Štemplovec, bankovní aktiva, státní dluhopisy a stříbro. Baronu Johannu Alexanderu von Königswarterovi zámek a statek Šebetov, 4000 hektarů pozemků, bankovní aktiva, ale i šperky. Rodině Nitsche nemovitost v Karlových Varech, statek v Horním Slavkově a továrna na žiletky. Antonu Wangerovi pak cenné papíry a automobil Škoda.

Samotná Nadace knížete z Lichtenštejna pak žádá například o Lednicko-valtický areál, hrad Šternberk nebo zámek Velké Losiny.

Žalobou u Evropského soudu pro lidská práva se lichtenštejnská vláda ohrazuje proti tomu, že po druhé světové válce byli její občané označovaní za Němce a následně na ně byly uplatňované takzvané Benešovy dekrety.

„Jde o otázku identity dotčených osob. Není akceptovatelné, že české soudy naše občany identifikují jako Němce. Masivním způsobem tím ořezávají suverenitu našeho státu,“ zdůvodnila žalobu ministryně zahraničních věcí Lichtenštejnska Katrin Eggenbergerová.

Reklama

Doporučované