Hlavní obsah

Miliardáři ve válce. Jako prostředníka používají bývalého tiskového mluvčího

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radovan Vítek patří díky skupině CPI na druhé místo žebříčku nejbohatších Čechů.

Reklama

Soud řeší případ Jana Buriana, bývalého mluvčího skupiny CPI, podezřelého z podvodu. Zdánlivě banální kauza se stala součástí obří právní bitvy tří mocných českých miliardářů.

Článek

Jan Burian - bývalý mluvčí druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka, majitele realitního impéria CPI - strávil 16 měsíců ve vazbě. Je podezřelý, že pomocí falešných faktur tahal několik let z CPI přes spřátelené kontakty peníze. Celkem zhruba šest milionů korun.

V jeho případu včera před Městským soudem v Praze stanul klíčový svědek: jednatel CPI Zdeněk Havelka. Ten trvá na tom, že bývalý mluvčí podváděl. „Co ušetřil na jednotlivých marketingových akcích, to si fakturoval sám sobě,“ prohlásil o něm.

Burian ovšem tvrdí, že fakturaci statisícových až milionových částek přes jeho známé Radka a Luďka Kučerovy posvětili manažeři CPI, kteří mluvčímu takto zcela vědomě pomáhali skrývat příjmy před jeho věřiteli.

Pokud je to pravda, znamenalo by to ze strany CPI podíl na daňových únicích nebo zkreslování účetnictví.

Elitní ex offo

Právě tímto směrem pršely na Havelku včera před soudem otázky, které ho občas vyváděly z míry tak, že zvedal hlas a soudkyně ho musela uklidňovat.

Havelku totiž v roli Burianovy obhájkyně grilovala známá pražská advokátka Katarína Kožiaková Oboňová. Zdánlivě to je překvapivé, elitní a drahá právnička ve službách zadluženého bývalého tiskového mluvčího.

Jenomže právní firma A3K, kterou Kožiaková Oboňová spoluvlastní, zastupuje také miliardáře Marka Čmejlu a Jiřího Diviše. A ti vedou s CPI a s jejím majitelem Vítkem už několik let obří právní bitvu. Tvrdí, že je Vítek obral o výnosy z více než devítimiliardové investice, kterou mu v tichosti poskytli na vybudování jeho realitního impéria.

Čmejla s Divišem na Vítka podali trestní oznámení a přidali se k žalobám, které jsou proti němu vedeny v USA či Lucembursku. Na sporech pro ně pracují právě advokáti z A3K.

Teď Čmejlova strana doufá, že by jim dlouholetý Vítkův mluvčí Burian mohl pomoci s důkazy proti svému někdejšímu šéfovi. Právě proto se Burianovy obhajoby ujala Kožiaková Oboňová.

„Požádala jsem soudkyni, aby mne ustavila jeho advokátkou ex offo,“ vysvětlila Seznam Zprávám.

Kandidát umlčení?

Sám Burian tvrdí, že trestní oznámení na něj je vylhané a CPI se ho takto snaží odstranit, právě proto, aby nemohl svědčit o dění ve firmě.

„Znám řadu detailů o vztahu Vítka s pány Čmejlou a Divišem. Nebo s bývalým šéfem firmy ČEZ Martinem Romanem, který do CPI také dal peníze. Proto mne chtějí umlčet,“ řekl Burian už dříve Seznam Zprávám.

Kožiaková Oboňová potvrzuje, že její právní kancelář Burianova svědectví zajímají.

Foto: A3K

Katarína Kožiaková Oboňová z právní kanceláře A3K. Jejím spolupracovníkem je Marek Stubley.

„Nepovažujeme ho za hlavního svědka ohledně smluvních vztahů s našimi klienty, ale může objasnit vývoj jejich osobních vztahů s Vítkem,“ řekla Seznam Zprávám.

A dodala, že ji zajímají také Vítkovy vazby na Vrchní státní zastupitelství v Praze, kam směřovalo trestní oznámení Čmejly a Diviše na Vítka a CPI. Podnět podle ní zamrzl v úřední mašinerii a nic se kolem něj neděje.

Havelka pod tlakem

Obhajoba od elitní Čmejlovy advokátky se Burianovi může vyplatit. Zkušená právnička včera u soudu na jednatele CPI Havelku tvrdě tlačila.

Jeho výpověď trvala přes tři hodiny a ukázala na zvláštní způsob finančního řízení v největší tuzemské realitní skupině. Vyvolala řadu otázek jak o Burianově pozici ve firmě, tak o schvalovacích procesech na statisícové i milionové částky.

Burian byl do roku 2016 v CPI zaměstnán jen na dohodu o pracovní činnosti s tří až čtyřtisícovou odměnou. Později dostal zaměstnaneckou smlouvu s 80tisícovým platem.

Už jako externista s malým úvazkem a symbolickou výplatou překvapivě rozhodoval o vysokých částkách, fakturovaných na jeho známého Radka Kučeru. Po roce 2016, když se stal zaměstnancem a podle Havelky členem středního managementu CPI, šly jím navrhované platby dál na nově založenou firmu United Age Kučerova otce.

Podle Buriana šlo o švarcsystém, s nímž CPI souhlasila. Tvrdí, že mu firma takto posílala peníze, aby se k nim nedostali jeho věřitelé, protože měl statisícové dluhy a exekuce.

Havelka však u soudu dál trval na tom, že Burian zneužil důvěry svých šéfů a tahal z CPI peníze. Statisícové až milionové faktury, určené otci a synovi Kučerovým, byly podle něj platbami za standardní PR a marketingové služby.

„Výše částek byla stanovená dohodou mezi panem Burianem a CPI. Pan Kučera byl dodavatel, u kterého pan Burian údajně pracoval, takže ty částky pan Burian i kontroloval,“ prohlásil.

Některé části jeho verze ale nedávají smysl.

Tak například: Obhajoba včera poukázala na faktury z roku 2015 a začátku roku 2016 – tedy z doby, kdy byl Burian v CPI oficiálně jen externistou za tři až čtyři tisíce měsíčně. CPI na jejich základě Kučerovým posílala měsíčně v průměru 200 tisíc korun, část plateb ale schvaloval osobně Havelka. U soudu to nedokázal vysvětlit, nevzpomínal si.

Burian navíc nikdy neměl pravomoc rozhodovat o platbách samostatně. Z Havelkových výpovědí vyplynulo, že faktury schvalovali další manažeři CPI. Také ještě pár dní po Burianově odchodu z firmy, v létě 2018, šla z CPI ke Kučerovým stotisícová platba, kterou odsouhlasil sám Havelka.

Chatrná paměť

Klíčový Vítkův manažer v CPI také nedokázal přesvědčivě vysvětlit, proč Burian do roku 2016 pracoval jen na externí smlouvu s mizivým platem a za jakých okolností dostal pak zaměstnanecký kontrakt.

Soudu řekl, že až v roce 2016 se šéfové CPI dozvěděli, že má Burian exekuce a nesplácí své dluhy. „Myslím, že s tím přišly jako první nechvalně proslulé Parlamentní listy, to pro nás nebylo dobré,“ uvedl. Zmiňovaný článek ovšem vyšel už o dva roky dříve.

Jasné není ani to, jak se z mluvčího za pár tisíc měsíčně stal ze dne na den manažer se slušným platem, jemuž navíc dvorní právník CPI Tomáš Rybář půjčil 1,2 milionu korun.

Nebo jak vznikla Kučerových firma United Age, na kterou šly faktury. Havelka soudu tvrdil, že ji nezná, přitom jí potvrdil několik plateb. A navíc byla založena v Rybářově kanceláři.

Čmejla a spol.

Část výslechu, vedeného Burianovou advokátkou, se týkala také Vítkových vztahů s klienty její kanceláře, tedy miliardáři Čmejlou a Divišem.

Havelka potvrdil, že se s oběma finančníky zná, stejně jako s Martinem Romanem nebo s Romanovým dlouholetým spolupracovníkem, právníkem a specialistou na offshorové struktury Josefem Brožem.

Nezazněly ale žádné informace, které by signalizovaly, že se CPI pokusila Buriana umlčet pomocí vykonstruované žaloby, aby mu zabránila využít důvěrné informace o obchodních vazbách znesvářených pražských miliardářů.

Výslechem jednatele Zdeňka Havelky dokazování v Burianově kauze nekončí. Soudkyně Hana Chaloupková chce dál zkoumat schvalovací procesy v CPI i odpovědnost za obrovské částky, jež firma léta posílala Burianovým známým Kučerovým. Líčení bude pokračovat 23. června.

Reklama

Doporučované