Hlavní obsah

Zadlužený Liberec pošle firmě z úspěšného holdingu miliony na náhradu ztrát

Foto: město Liberec

Poskytnutí deseti milionů provozovateli hokejové arény prosazoval například liberecký primátor Jaroslav Zámečník. Na snímku při oslavě s hokejisty Bílých Tygrů.

Reklama

Navzdory odporu opozice a občanských aktivistů i zdrženlivému postoji části koalice dnes liberečtí zastupitelé rozhodli, že dceřiné firmě holdingu SYNER Group pošlou deset milionů na náhradu koronavirových škod.

Článek

Společnost SFM Liberec, která je „dcerou“ SYNER Group, se na základě koncesní smlouvy stará Liberci o sportovní areál, jehož součástí je i hokejová aréna Bílých Tygrů. Jednatel této firmy Lukáš Přinda zastupitelům sdělil, že je potřeba ke koncesní smlouvě přidat dodatek, díky němuž by Liberec poslal správcovské firmě deset milionů bez daně.

Jak dnes uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), původně chtěla firma dokonce 38 milionů korun. „To jsem si neuměl představit, to bychom asi museli areál převzít a provozovat sami,“ připustil primátor. Nakonec v diskuzi s protistranou dospěli k deseti milionům.

„Oprávněnost nároku je diskutabilní a dost možná pochybná,“ řekl dnes na mimořádném zastupitelstvu Jaromír Baxa z opozičního hnutí Liberec otevřený lidem. A navrhl poskytnout provozovateli sportovního areálu desetimilionovou půjčku.

Zastupitelé nakonec jeho návrh nevzali v potaz a dodatek, kterým správci sportovního areálu poskytnou deset milionů, schválili.

Okolo arény stojí dalších 35 krytých a venkovních hřišť. Všechna se kvůli epidemii ocitla bez příjmů. Přinda libereckým politikům řekl, že pokud peníze správcovská firma nedostane, bude možná muset vypovědět koncesní smlouvu a přestane se o Sport Park starat. Přidali se i samotní hokejoví Bílí Tygři, které rovněž vlastní SYNER Group a kteří v pondělí oznámili, že „pozastavují veškeré kroky k nové sezoně“.

V politické při se argumentovalo budoucností hokeje.

„My jako klub musíme vědět, kdo bude v tomto směru naším partnerem, a proto do té doby nemůžeme přijímat žádné závazky k nové sezóně a ani nebudeme oznamovat do rozhodnutí žádné posily či změny v týmu. Stejně tak jsme zastavili ticketing na novou sezónu a kampaň. Současně bude i utlumen do rozhodnutí města chod mládeže,“ uvedl klub v prohlášení.

Proti tomu, aby město posílalo peníze soukromé firmě, která má na navíc v zádech silný holding SYNER Group, byli opoziční politici. Ani někteří koaliční zastupitelé nebyli takovým krokem nadšení. Mimo jiné i proto, že je Liberec zatížený vysokým dluhem. Nyní činí zhruba 1,75 miliardy korun, ročně jde na splátky přes 230 milionů korun. Město samo navíc ještě neví, jaký bude mít koronavirová epidemie dopad na jeho rozpočet – zatím se spekuluje, že přijde o čtvrt miliardy.

Banka zastavila Bílým Tygrům čerpání úvěru.

Ani Radovan Hauk z poradenské společnosti Moore Czech Republic, kterou si ke zpracování posudku najalo město, nepovažuje „odevzdání“ deseti milionů za ideální postup. Domnívá se, že by lepší byla například záloha. Řekl rovněž, že by si firmy v rámci jedné skupiny měly pomáhat navzájem. SYNER Group je přitom holding s miliardovými obraty a sám sebe prezentuje jako úspěšný podnik. „Akciová společnost SYNER Group je silnou stavební, developerskou a investiční společností působící především na českém trhu,“ charakterizuje firma sama sebe na webu

Jako Babiš. Provozovatel arény měl vracet dotaci.

„O co žádá provozovatel Sport Parku, je dnes v České republice ojedinělé. Desítky tisíc postižených subjektů si musí pomoci samy,“ dodal Hauk.

Firma SFM Liberec si navíc podle primátora v dodatku vymínila, že budou-li ještě v říjnu trvat koronavirová omezení pro hromadné akce, může navzdory aktuální městské finanční podpoře od smlouvy odstoupit a z areálu odejít. Což může jedině v situaci, kdy je, jako nyní, ve hře vyšší moc. Za normálních okolností by tak podle koncesní smlouvy nemohla učinit dalších deset let.

Přesto byl dnes dodatek koalicí ve složení Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS prosazen. Jedním z argumentů je, že pokud by provozovatel koncesní smlouvu okamžitě vypověděl a arénu a další sportoviště opustil, město by je neumělo za přijatelných nákladů provozovat.

Reklama

Doporučované