Hlavní obsah

Jako dítě neměla na jízdenky, o dluhu 140 tisíc jí řekli po 10 letech

Ústavní soud řešil případ ženy, která se zadlužila v dětském věku (ilustrační snímek).Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavní soud se zastal dívky, která před více než 10 lety nezaplatila sedm dětských lístků. Je to naděje pro podobné případy.

Článek

Matka závislá na pervitinu se o ni nestarala, výchova padla na starší sestru. A tak devítiletá dívka jezdila v roce 2007 Plzní do školy pravidelně načerno. Revizoři tamního dopravního podniku sedmkrát přišli na to, že si A. T. nezaplatila šestikorunový lístek.

Zatímco narůstaly pokuty a exekuce, dospívající dívka nic netušila a řešila důležitější existenční problémy. Úřady ji matce odebraly a putovala do dětského domova. „Vůbec nevěděla, že jsou proti ní vedená soudní řízení a exekuce,“ popsala situaci klientky advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová.

Jen co se žena postavila na vlastní nohy, přišla další rána. O dluzích, které se z pár korun vyšplhaly ke 150 tisícům, se dozvěděla až letos od úředníků, když jí začali krátit rodičovský příspěvek na dítě.

Mladé ženě dal v pondělí za pravdu až Ústavní soud, který vyhověl její stížnosti a řeší taky její další případy. Zrušil deset let staré rozhodnutí Okresního soudu v Plzni. „Byla porušena celá řada práv stěžovatelky jako právo na spravedlivý proces, právo na přístup k soudu a další. Okresní soud stěžovatelce ustanovil opatrovníkem justičního čekatele. Toleroval jeho úplnou pasivitu a učinil tak v době, kdy trvalý pobyt stěžovatelky nebyl neznámý,“ odůvodnil pondělní verdikt soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Podle něj může být případ vodítkem pro další podobné kauzy. „Má precedenční potenciál, proto jsme řešili i bagatelní dlužnou částku, v tomto případě 1006 korun a soudní náklady. Je otázka, zda by každý jedinec svůj dospělý život neměl začít bez dluhů,“ dodal soudce s tím, že stěžovatelce dluhy kvůli dalším případům značně vzrostly.

Podle údajů exekutorské komory z letošního března je v Česku v exekuci skoro 3500 dětí, z toho 2200 ještě ani nedosáhlo patnácti let. „Mám spoustu dalších takových klientů. Je to obrovský problém,“ souhlasila Dolejšová Kabelová.

Dluhy dětem vznikají nejčastěji tak, že za ně jejich rodiče neplatí poplatky či pokuty a nereagují na výzvy k úhradě. Jsou to pokuty za jízdu načerno, poplatky za odpad, dluhy v knihovně či faktury za mobil. Děti pak do dospělosti vstupují zadlužené.

Člověk v tísni: Rozsudek vítáme

Pondělní verdikt uvítal také Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, který se zabývá zadlužováním dětí. „Máme tady řádově desetitisíce lidí, kterým vznikl dluh, kdy jim ještě nebylo osmnáct. Každý takový nález je pro nás silný argument pro jednání s různými institucemi, aby ukončily tento neuvěřitelný tyjátr,“ okomentoval Hůle.

Jak se odborníci shodují, blýská se v tomto ohledu na lepší časy. „Ve sněmovně leží poslanecký návrh na změnu zákona, novelu občanského zákoníku připravuje také vláda. Má být hotová v řádu měsíců. Uvidíme, která verze projde, ale zásadní teze tkví v tom, že mladý člověk nepůjde do dospělosti se záporným účtem. Dluhy bude hradit jen ve výši vlastního jmění. Je to praxe běžná v západní Evropě,“ uvedl Hůle.

Od října lze také díky iniciativě poslanců snadněji dosáhnout oddlužení dětí do patnácti let.

Smířlivější opatření vůči dětem zaujaly také věřitelé.

Třeba plzeňský dopravní podnik byl v minulosti při pokutování veli aktivní a stovky dlužných částek děti odprodal jinam. „Loni v září jsme zavedli bezplatnou přepravu pro děti do patnácti let, které jsou držiteli Plzeňské karty s nahraným bezplatným tarifem. Od té doby děti nežalujeme,“ řekl mluvčí plzeňského dopravního podniku René Vávro.

Zároveň uvažují, že úplně smažou pohledávky na dětech. „Na základě požadavku radních města jsme zpracovali komplexní analýzu pohledávek za nezletilými dlužníky a nyní aktivně řešíme možnosti ukončení vymáhání pohledávek. Do konce letošního roku by tato záležitost měla být vyřešená,“ dodal Vávro.

Podnik od roku 2008 eviduje asi tisícovku dětí s neuhrazenými pohledávkami. „Nyní je nežalujeme, po chystané novele občanského zákoníku budeme žalovat případně jejich zákonné zástupce,“ sdělil Vávro.

Mladá žena z Plzně má u Ústavního soudu dalších pět stížností. Podle její advokátky má velkou šanci, že bude drtivá většina dluhů smazána, exekuční řízení už bylo pozastaveno. „Věřím, že se dostaneme skoro k nule,“ dodala Dolejšová Kabelová.

Další případ stejné stěžovatelky bude Ústavní soud řešit ve středu.

Reklama

Doporučované