Hlavní obsah

Žádná cla, ale konec Erasmu. Británie a EU se shodly na pobrexitových vztazích

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Jako vánoční zázrak označují britská média uzavření obchodní dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Po dlouhých vyjednáváních došlo k vzájemné dohodě ohledně rybolovu nebo cel, končí ale spolupráce v programu Erasmus.

Článek

Do nové kapitoly vzájemných vztahů vstoupily Spojené království a Evropská unie po dosažení dohody o pobrexitových vztazích. Dohodu ještě musí schválit EU a britský parlament, na jehož půdu dokument dorazí 30. prosince. Podle BBC by ale schválení nemělo nic bránit, opoziční labouristé sice nejsou s vyjednanými podmínkami spokojeni, podle nich je ale lepší Evropskou unii opustit s vyjednanou dohodou než bez ní.

Vyjednávání o podobě konečné obchodní dohody mezi Británií a EU trvala měsíce, kýžený výsledek nakonec přinesl Štědrý den. Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier označil 24. prosinec za den úlevy, který je ale poskvrněn i smutkem nad odchodem Británie z EU.

S vyjednanou dohodou teď musí na straně EU souhlasit všech 27 členských států, ale také Evropský parlament. Podle něj přitom byla nejzazším termínem pro schválení do konce roku minulá neděle. Ve čtvrtek předseda europarlamentu David Sassoli uvedl, že se poslanci s dohodou musejí podrobně seznámit, a hlasovat o ní tak budou moci až v lednu. Obě strany se tak podle některých médií shodly na „provizorní aplikaci“ dohody od 1. ledna a až pak by dohodu mohl ratifikovat Evropský parlament.

Britská vláda na svém webu publikovala 34stránkové shrnutí obchodní dohody. Celý dokument, který má obsahovat na 1500 stránek textu, z toho až 1000 příloh, vláda podle hlavního britského obchodního vyjednavače Davida Frosta zveřejní brzy. Část dokumentu už ale mohla veřejnost vidět ve vánočním videu britského předsedy vlády Borise Johnsona, které zveřejnil na svém twitterovém účtu.

„Dnes večer, na Štědrý den, mám malý dárek pro každého, kdo možná hledá něco, co by si mohl přečíst v této ospalé době po vánočním obědě. Jde o radostné poselství, protože toto je dohoda,“ ukázal Johnson dokument ve svém projevu. Podle něj poskytne jistotu všem obchodníkům, cestovatelům nebo investorům ve Velké Británii, píše The Guardian.

„Dohoda o pobrexitových vztazích s Evropskou unií je dobrá pro celou Evropu,“ řekl Boris Johnson novinářům už po zprávě o dosažení dohody. „Máme zpět kontrolu nad svými zákony a naším osudem,“ uvedl britský premiér. „Znamená to, že od 1. ledna 2021 budeme mít plnou politickou a ekonomickou nezávislost,“ řekl Johnson. Podle britského předsedy vlády ale Spojené království nadále zůstává „kulturně, emocionálně, historicky, strategicky a geologicky spojeno s Evropou“.

Dohoda přišla čtyři a půl roku poté, co si Spojené království odhlasovalo odchod z EU, nová pravidla pak začnou platit rok poté, co Británie formálně opustila Evropskou unii. Se zbožím se bude i nadále obchodovat bez cel a kvót a pro řešení budoucích sporů budou probíhat nezávislé arbitráže.

Velké změny tak čekají podniky na obou stranách, Spojené království a EU totiž vytvoří dva oddělené trhy a skončí volný pohyb. Dohoda je ale jistým způsobem i úlevou pro mnoho britských podniků, které se obávaly uvalení cel nebo daně na dovoz, píše BBC.

Podle premiéra Johnsona dohoda pomůže zachovat podobu obchodu, ve kterém se v roce 2019 pohybovalo 668 miliard liber (téměř 19,5 bilionu korun), a „zachrání pracovní místa v celé zemi“. Dohoda také podle předsedy vlády i přesto, že Británie nedosáhla všeho, po čem toužila, umožní Londýnu „prosperovat jako nikdy předtím“.

Johnson nicméně uznal, že musel ustoupit v oblasti rybolovu, což byl jeden z nejspornějších bodů vyjednávání. Rybolov tvoří 0,12 % ekonomiky Spojeného království, jádrem sporu byly podmínky, za kterých mohou rybáři z EU lovit v britských vodách. Nakonec dojde k převedení 25 % práv evropských rybářů na rybolov ve vodách Spojeného království na jejich britské kolegy, a to po dobu pěti a půl let. Šéf Národní federace rybářských organizací Barrie Deas uvedl, že Spojené království udělalo „významné ústupky“ a v Británii „bude spousta zklamaných a frustrovaných rybářů“.

Kdo bude také zklamaný, to jsou britští i evropští studenti. Premiér Johnson totiž oznámil, že se studenti z Velké Británie s výjimkou Severního Irska už nebudou účastnit evropského programu výměnných pobytů Erasmus. Místo toho ve Spojeném království vznikne Turingův program, pojmenovaný po slavném matematikovi, který pomohl s rozluštěním nacistických tajných kódů během druhé světové války Enigma.

Podle Johnsona byl odchod z programu Erasmus „těžkým rozhodnutím“, nový systém ale studentům umožní „jít nejen na evropské univerzity, ale i na nejlepší světové univerzity“, píše BBC. Vyjednavač EU Michel Barnier uvedl, že tohoto rozhodnutí lituje. V roce 2017 se programu Erasmus zúčastnilo 16 561 britských studentů, do Velké Británie pak v rámci tohoto programu zamířilo 31 727 studentů z EU.

Uzavření dohody ocenila mimo evropských politiků, mezi nimiž byla i německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron, předsedkyně Evropské komise. „Byla to dlouhá a křivolaká cesta. Dosáhli jsme ale dobré dohody. Je to spravedlivá, je to vyvážená dohoda,“ uvedla Ursula von der Leyenová. Uzavření dohody o budoucích vztazích podle ní bylo správné a zodpovědné z obou stran.

Za výbornou zprávu označil uzavření dohody i český premiér Andrej Babiš (ANO). „Doufám, že se do konce roku podaří dohodu prostudovat a odsouhlasit všemi členskými státy, aby mohla začít 1. ledna 2021 platit,“ uvedl na Twitteru.

Naopak kritika na Johnsonovu vládu se snesla ze strany skotské premiérky. „Brexit se děje proti vůli Skotska,“ uvedla pro BBC Nicola Sturgeonová. Britská vláda podle předsedkyně skotské vlády porušila hlavní sliby týkající se rybolovu. Skotsko má podle ní „právo zvolit si svou vlastní budoucnost jako nezávislá země a znovu získat výhody členství v EU“.

Reklama

Související témata:

Doporučované