Hlavní obsah

Žádná hrstka křiklounů. Bojujeme o záchranu TOP 09, říká Kalouskova oponentka

Nina Nováková o ztrátě nadějí a ideálů v TOP 09.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Po odchodu Karla Schwarzenberga TOP 09 podle poslankyně Niny Novákové uvadá. V rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že v živé straně není možné kritiku umlčet.

Článek

Poslankyně Nina Nováková z TOP 09 patří mezi kritiky směřování strany. Nyní zveřejnila svůj projev z nedávné partajní schůze ve středních Čechách, kde neúspěšně kandidovala na post krajské předsedkyně.

Podle ní topka po odchodu Karla Schwarzenberga uvadá. „TOP 09 byla založena jako unikátní projekt. Mělo se spojit přesné ekonomicko-finanční uvažování s odvážnou a reálnou vizí a nejlepšími ideály a nadějemi sametové revoluce. Za poslední rok se ona druhá tvář ztrácí. Slábneme, ale ti, kteří to připomínají, upadají v nemilost jako podezřelí a nežádoucí," prohlásila Nováková.

„Nejsme nepřítel"

Nakonec prohrála, vyslovilo se pro ni 40 procent středočeských delegátů. Sama poslankyně ale říká, že bude nahlas dál říkat své názory na změnu stylu vedení. A že jejím cílem není destabilizace TOP 09, ani honba na předsedu Miroslava Kalouska. Apeluje na něj a další členy vedení, aby své oponenty neviděli jako rebely nebo křiklouny.

„Nelze říkat - vy, členové jste největší kapitál. A myslet tím - roznášejte letáky, udělejte maximum v kampani a jinak poslouchejte. Ve straně, která jde dolů, musí být turbulence. Kdo má jiný názor, není nepřítel, čteme v hodnotovém desateru TOP 09. Přestali jsme se ptát, proč se ozývají hlasy, že není všechno v pořádku. Chceme je umlčet jako křiklouny, nad jejich počtem mávneme rukou," prohlásila Nováková.

Podívejte se, jak na kritiku stranických oponentů reagoval počátkem února lídr TOP 09 Miroslav Kalousek:

„Jedna věc je vnitrostranická diskuse, druhá věc jsou výzvy pořádané přes média."

Kritici vedení topky se objevili v lednu. Tradiční bašta strany - Praha-západ - nechtěla Miroslava Kalouska na kandidátku. Liberecký šéf vyzval k mimořádnému sjezdu, kde by byl Kalousek odvolán. A vznikla Podskalská výzva k celostranickému referendu o budoucnosti předsedy strany. Nakonec oponenti zůstali v menšině a riskantní střet s předsedou Kalouskem ve volebním roce vzdali.

Volební průzkumy TOP 09 připisují slábnoucí podporu. Lednová data agentury Median ukázala, že by voliči stranu do Sněmovny vyslali, získala by ale jen 6,5 procenta. To by bylo nejméně od voleb v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Doporučované