Hlavní obsah

Žádná výměna stříkaček ani kontroly nemocí. Škrty na péči o drogově závislé mají první následky

Škrty na péči o drogově závislé mají první následky.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli škrtům Ministerstva zdravotnictví na protidrogovou problematiku hrozí výrazně horší péče o drogově závislé. Nenápadným rizikem je pak i s tím spojená hrozba pro zdravou populaci.

Článek

Výměna injekčních stříkaček, doplňování zdravotnického materiálu, rozdávání kondomů a sběr materiálu spojeného s užíváním drog v ulicích. Takhle vypadá den terénních pracovníků z příbramské pobočky neziskové organizace Magdaléna. Škrty Ministerstva zdravotnictví ji ale stejně jako desítky dalších institucí staví do zoufalé situace.

„Chybí nám čtyři miliony korun. Milion na nákup injekčních stříkaček. Počet závislých v Česku stále roste. Jen v roce 2017 bylo téměř 50 tisíc lidí závislých na tvrdých drogách a přibližně 900 tisíc Čechů pak spadalo do kategorie vysoce rizikové konzumace alkoholu. I přesto však organizacím, které se zabývají pomocí závislým a prevencí závislosti, chybí velká část peněz. Jen ve Středočeském kraji se potýkají se zásadním nedostatkem financí všechny organizace, které zajišťují dostupnost adiktologických služeb. V rozpočtech jim chybí téměř 7,5 milionu korun,“ uvedl pro Seznam.cz ředitel organizace Magdaléna Ondřej Sklenář.

Zaměstanci této organizace v terénu každý den rozdávají sterilní zdravotnický materiál a dělají výtěry z úst, aby odhalili infekce u drogově závislých. Díky tomu pak klesá riziko přenosu a nákazy nemocí. Kromě toho terénní zaměstanci po ulicích sbírají použité injekční stříkačky.

„V loňském roce jsme jich našli 379, což je poměrně málo na to, kolik má Příbram spádových lokalit. Naši klienti jsou zvyklí nám je po použití vracet,“ řekla sociální pracovnice Kateřina Vašková při obhlídce okolí jedné z příbramských ubytoven. Vedle toho sociální pracovníci rozdávají i prezervativy nebo želatinové kapsle, které slouží jako bezpečnější alternativa k injekčním stříkačkám. To vše v jednom malém balíčku.

„Jeden takový set vyjde třeba na třicet na korun, což je jistě levnější než léčba žloutenky, která vyjde až na půl milionu,“ vysvětlila Vašková. Narkomani jsou už zvyklí na služby, které jim sociální pracovnice nabízejí. Jeden drogově závislý odevzdá centru v Příbrami třeba i tisíce stříkaček. Seznam mluvil se ženou, která je závislá na pervitinu už 13 let.

„Týdně odevzdám tak třeba stovku stříkaček, ale ty nejsou jen ode mě, jsou třeba i od mého partnera a dalších lidí,“ uvedla nejmenovaná drogově závislá žena.

Tento týden přinesl změnu v protidrogové politice. Peníze na prevenci v této oblasti bude od roku 2020 rozdělovat už jen Úřad vlády a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Dosud šly i z resortu zdravotnictví, spravedlnosti nebo školství.

Závislosti jsou celospolečenský problém. Jejich důsledky ohrožují až pětinu české populace. Látková závislost, tedy na psychoaktivních lécích, alkoholu nebo drogách se týká více než 1,5 milionu Čechů. K tomu je v ČR mezi 100 a 200 tisíci lidí, kteří jsou závislí na hazardním hraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované