Hlavní obsah

Žádné bolesti na něm nebyly vidět, říká očitý svědek atentátu na Heydricha

Pamětník atentátu na Heydricha: Bolest na Heydrichovi nebyla vidět, řidič mu ale musel pomáhat do auta.

 

Reklama

V neděli 18. června je to přesně 75 let od úmrtí parašutistů z Operace Anthropoid. Před kryptou kostela svatého Cyrila a Metoděje se sešli i pamětníci.

Článek

Ozvala se velká rána, vzpomíná Jaroslav Pišoft na atentát na Heydricha. V té chvíli byl jako malý kluk nakupovat společně se svojí matkou. Rozběhli se za hlukem a následující scéna se mu vryla do paměti, takže o ní živě mluví i po 75 letech.

Nestihl zahlédnout parašutisty Jozefa Gabčíka ani Jana Kubiše, kteří místo chvatně a za dramatických okolností opustili. Stal se ale očitým svědkem, dnes už posledním žijícím, toho, co se dělo po atentátu s tehdejším říšským protektorem a prominentním nacistou Reinhardem Heydrichem.

„Stál, žádné bolesti na něm nebyly vidět,“ říká pamětník. Řidič Heydrichovi přesto pomohl na korbu dodávky, kterou zastavil, a která ho z místa odvezla.

„Pak se řidič rozběhl k nám čumilům a ptal se, kde je doktor,“ dodává pamětník.

Podívejte se na střelbu z děla, které se používalo za druhé světové války:

Na pražském Karlově náměstí, nedaleko kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, o víkendu probíhá dvoudenní akce připomínající 75 let od atentátu.

V jižní části náměstí vyrostl dobový stanový tábor československých letců v Británii. Kromě komentovaných prohlídek diváci měli možnost vidět i ukázku výcviku československých vojáků a parašutistů nebo veteránské vozy, zbraně, motorky a děla. Z jednoho z nich v neděli zazněla i slavnostní střelba.

Reklama

Doporučované