Hlavní obsah

Žádné Kaderkovy děti u nás v mužském tenise nevidím. Na Wimbledonu věřím Federerovi, říká Kodeš

Rozhovor s Janem Kodešem před začínajícím Wimbledonem.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Londýně dnes začíná 132. ročník slavného tenisového Wimbledonu. Jediným českým mužským zástupcem, který dokázal na trávě v All England Clubu zvítězit ve dvouhře, je Jan Kodeš.

Článek

Do letošního třetího grandslamu půjde z pozice světové jedničky Španěl Rafael Nadal, který před necelým měsícem ovládl své oblíbené antukové French Open. „Rozdíl mezi Paříží a Londýnem je opravdu veliký. Na Roland Garros je potřeba především skvělá fyzická kondice, trpělivost a vůle. Na Wimbledonu naopak rozhoduje šikovnost, chytrost a koncentrace. I proto si myslím, že hlavním favoritem je opět Roger Federer,“ myslí si Kodeš.

Česká tenisová legenda se na anglickém turnaji radovala v roce 1973, kdy porazila ve finále sovětského tenistu Metreveliho 3:0 na sety. „Mělo to politický nádech, přece jenom to nebylo tak dávno od naší okupace a na mě byl nesmírný tlak. Kolikrát je to ale tak, že nezáleží na tom, kdo proti vám hraje, ale spíš to je o tom, jak hrajete vy sám. Je důležité nepodlehnout atmosféře a věřit si, což se mi tenkrát povedlo,“ vzpomíná Jan Kodeš.

Nejlepší český tenista posledních let Tomáš Berdych letošní ročník Wimbledonu vynechává kvůli zraněným zádům. Nejlépe postaveným Čechem, který se v Anglii představí, je až 93. hráč světa Jan Veselý. Naopak v ženském žebříčku má Česko hned sedminásobné zastoupení v elitní světové stovce.

„Situace u mužů je smutná. Bohužel nemáme kvalitní nastupující generaci, žádné takzvané Kaderkovy děti nevidím. Naopak ale stále doufám, že Petra Kvitová zkompletuje wimbledonský hattrick,“ dodává Kodeš.

Reklama

Související témata:

Doporučované