Hlavní obsah

Žádné miliardy pro aerolinky. Ryanair uspěl se stížností na vládní pomoc

Foto: Philip Myrtorp; Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tribunál EU vyslyšel stížnost dopravce Ryanair, který nesouhlasil s udělením finanční pomoci pro aerolinky KLM a TAP. Nizozemská vláda prý dostatečně neprokázala, že je taková pomoc nutná. Naopak soud uznal pomoc ve Španělsku.

Článek

Tribunál Evropské unie ve středu vyhověl stížnosti irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair a zrušil rozhodnutí Evropské komise (EK), která kvůli dopadům koronavirové krize schválila státní pomoc nizozemské letecké společnosti KLM a portugalským aerolinkám TAP. V případě KLM komise schválila Nizozemsku pomoc 3,4 miliardy eur (86,6 miliardy Kč) a v případě aerolinek TAP činila schválená pomoc 1,2 miliardy eur (30,6 miliardy Kč), uvedl soud.

Ryanair však neuspěl s další stížností, která se týkala Španělska a jeho pomoci firmám zasaženým koronavirovou krizí. V tomto případě Tribunál EU rozhodl, že částka deset miliard eur (254,6 miliardy Kč), kterou Madrid poskytl španělským strategickým podnikům, je v souladu s unijním právem.

Tribunál EU zrušení pomoci aerolinkám KLM zdůvodnil tím, že nizozemská vláda dostatečně neprokázala, že je taková pomoc nutná. „Oznámená podpora spočívala jednak ve státní záruce k zajištění úvěru, který mělo aerolinkám poskytnout konsorcium bank, jednak ve státní půjčce,“ píše se ve sdělení.

Nizozemsko zamýšlelo tímto opatřením zajistit své vlajkové letecké společnosti likviditu potřebnou k tomu, aby se společnost KLM vyrovnala s dopady pandemie na své hospodaření.

KLM je součástí francouzsko-nizozemské holdingové společnosti Air France-KLM. Evropská komise už loni 4. května prohlásila individuální podporu, kterou poskytla Francie aerolinkám Air France, za slučitelnou s vnitřním trhem. Podpora pro Air France spočívala ve státní záruce a v akcionářské půjčce v celkové výši 7 miliard eur (178,2 miliardy Kč).

Reklama

Doporučované